close
Türkmenisztán bekeményített
Egyéb - Gáz

Türkmenisztán bekeményített

ErkĂślcstelen, hogy TĂźrkmenisztĂĄn a szokatlanul kemĂŠny tĂŠl kellős kĂśzepĂŠn csĂśkkentette irĂĄni gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, kĂśzĂślte az irĂŠni olajminiszter-helyettes. A hĂĄttĂŠrben gĂĄzĂĄr vita ĂĄll, a tĂźrkmĂŠnek ĂĄllĂ­tĂłlag ĂĄrat duplĂĄznĂĄnak.

TĂźrkmenisztĂĄn az eddiginĂŠl tĂśbb pĂŠnzt kĂŠr az ĂĄltala IrĂĄnnak szĂĄllĂ­tott gĂĄzĂŠrt, utĂłbbi pedig maradna a rĂŠgi, vagy a kisebb mĂŠrtĂŠkben emelt ĂĄrnĂĄl. Az ĂŠrvek kĂśzĂśtt a tĂźrkmĂŠn fĂŠl bevetette az exportstop eszkĂśzĂŠt is a Reuters hĂ­re szerint. Az irĂĄni rĂĄdiĂłban a lĂŠpĂŠst egy helyi tisztviselő immorĂĄlisnak nevezte, hiszen ĂŠppen a kemĂŠny tĂŠl kĂśzepĂŠn vĂĄgtĂĄk el orszĂĄgĂĄt a gĂĄztĂłl.

TĂźrkmenisztĂĄn decemberben napi 23 milliĂł kĂśbmĂŠterre csĂśkkentette irĂĄni gĂĄzexportjĂĄt műszaki okokra hivatkozva, a karbantartĂĄs azonban elhĂşzĂłdik, miĂłta nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogy IrĂĄn kĂŠslekedik a fizetĂŠssel. UtĂłbbi, amely a vilĂĄg mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzkĂŠszletĂŠvel rendelkezik, de pillanatnyilag importra szorul, ĂĄllĂ­tja, hogy mindent rendbe kifizetett. Viszont Asgabat az eddiginĂŠl tĂśbb pĂŠnzt kĂŠr a gĂĄzĂŠrt. Akbar Torkan irĂĄni olajminiszter helyettes kĂśzĂślte, hogy az eladĂł meg akarja vĂĄltoztatni az ĂŠrvĂŠnyes gĂĄzszerződĂŠs feltĂŠteleit. Holott a megĂĄllapodĂĄs ĂĄtlĂĄthatĂł, csak ĂŠppen a tĂźrkmĂŠnek Ăşj kĂśvetelĂŠsekkel ĂĄlltak elő.
A szĂĄllĂ­tĂĄscsĂśkkentĂŠs azĂŠrt is ĂŠrinti kĂźlĂśnĂśsen ĂŠrzĂŠkenyen a vevőt, mert IrĂĄnban ĂŠvtizedek Ăłta nem volt olyan hideg tĂŠl, mint most, a fűtĂŠsi igĂŠny pedig emiatt megugrott. Az ĂĄllami mĂŠdia korĂĄbban kĂśzĂślte, hogy IrĂĄnnak egy 25 ĂŠve szerződĂŠse van, amely 2024-ben jĂĄr le. Ugyanakkor alĂĄĂ­rtak egy mĂĄsik 25 ĂŠves gĂŠzimport megĂĄllapodĂĄst is, amely a mostani lejĂĄrta utĂĄn lĂŠp ĂŠletbe. Az irĂĄni tĂŠvĂŠben a parlament egyik vezető tagja kĂśzĂślte, hogy TĂźrkmenisztĂĄn a mostani 70 dollĂĄr helyett annak a kĂŠtszeresĂŠt kĂŠri, azaz 140 dollĂĄrt az IrĂĄnba szĂĄllĂ­tott gĂĄz ezer kĂśbmĂŠterĂŠĂŠrt. Gholamhossein Nozari irĂĄni olajminiszter szerint azonban csak akkor indulhatnak meg a gĂĄzĂĄr tĂĄrgyalĂĄsok, ha TĂźrkmenisztĂĄn ĂşjbĂłl a szokĂĄsos mennyisĂŠgű gĂĄzt szĂĄllĂ­tja IrĂĄnba. A helyi gĂĄzigĂŠnyek 5 szĂĄzalĂŠka ĂŠrkezik TĂźrkmenisztĂĄnbĂłl, a szĂĄllĂ­tĂĄs csĂśkkenĂŠs miatt főkĂŠnt az orszĂĄg ĂŠszaki tĂŠrsĂŠgĂŠben keletkezett ellĂĄtĂĄsi zavar, de le kellett ĂĄllĂ­tani a tĂśrĂśkorszĂĄgi exportot is. TĂśrĂśkorszĂĄg viszont emiatt a gĂśrĂśg kivitelt ĂĄllĂ­totta le. Az orosz Gazprom mindkĂŠt orszĂĄgot kisegĂ­tette pĂłtlĂłlagos szĂĄllĂ­tĂĄssal.