close
Nabucco konferencia – közösségi részvétellel indulhat meg a fejlesztés
Blog - Egyéb - Gáz

Nabucco konferencia – közösségi részvétellel indulhat meg a fejlesztés

Fontosnak ĂŠs sikeresnek ĂŠrtĂŠkelte a Nabucco-csĂşcs munkĂĄjĂĄt GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk, aki az esemĂŠny lezĂĄrĂĄsĂĄt jelentő sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn Ăşgy fogalmazott: “kimozdĂ­tottĂĄk a projektet az egy helyben ĂĄllĂĄsrĂłl”.ElmondĂĄsa szerint a felek az ĂźlĂŠs zĂĄrtkĂśrű rĂŠszĂŠn abban ĂĄllapodtak meg, hogy megtesznek mindent annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs legkĂŠsőbb jĂşnius kĂśzepĂŠig megszĂźlessen. Ezt kĂśvetően megprĂłbĂĄlnak majd egy előzetes megĂĄllapodĂĄst kĂśtni a forrĂĄsorszĂĄgokkal a szĂĄllĂ­tandĂł gĂĄzrĂłl. Ezen kĂ­vĂźl egyetĂŠrtĂŠs volt abban, hogy el kell ĂŠrni: uniĂłs forrĂĄsbĂłl finanszĂ­rozzĂĄk a projektnek legalĂĄbb az első szakaszĂĄt, mely 2-300 milliĂł eurĂłt emĂŠszthet fel, ĂśsszesĂŠgĂŠben azonban a magyar kormĂĄnyfő EU-s pĂŠnzből mintegy 2 milliĂĄrd eurĂłra szĂĄmĂ­t a program megvalĂłsulĂĄsa sorĂĄn.

Andris Piebalgs, az uniĂł energiaĂźgyi biztosa is egyetĂŠrtett abban, hogy megfelelő lendĂźletet kapott a Nabucco, Ă­gy mint vĂŠlekedett, reĂĄlis esĂŠly van arra, hogy a vezetĂŠk 2015-ben kĂśzel-keleti ĂŠs kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzt szĂĄllĂ­tson EurĂłpĂĄnak. HozzĂĄtette, a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs szĂśvege mĂĄr kĂŠszen ĂĄll, s remĂŠnyei szerint arra mĂĄrcius vĂŠgĂŠn alĂĄĂ­rĂĄsok is kerĂźlnek.

Reinhard Mitschek, a Nabucco NemzetkĂśzi CsővezetĂŠk TĂĄrsasĂĄg Ăźgyvezető igazgatĂłja legfontosabb eredmĂŠnykĂŠnt azt emelte ki, hogy mind az EurĂłpai BeruhĂĄzĂĄsi Bank (EIB), mind pedig az EurĂłpai ÚjjĂĄĂŠpĂ­tĂŠsi ĂŠs FejlesztĂŠsi Bank (EBRD) letette voksĂĄt a Nabucco mellett. – Abban bĂ­zunk, hogy mĂŠg idĂŠn elkezdhetjĂźk a mĂŠrnĂśki munkĂĄkat – jegyezte meg Mitschek.