close
Hogyan jusson azeri gázhoz Magyarország?
Blog - Egyéb - Gáz

Hogyan jusson azeri gázhoz Magyarország?

Magyarország tudomásul veszi a Shah Deniz konzorcium döntését, ugyanakkor annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy a belső piaci integráció előrehaladtával a már létező vezetékeken és interkonnektorokon keresztül Magyarországra is érkezzen azerbajdzsáni eredetű földgáz – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel szombaton.

Magyarország támogatja a további Kaszpi-tengeri földgázmezők fejlesztését, hiszen érdeke, hogy azokon mielőbb elinduljon a kitermelés – fűzték hozzá.

Az ellátásbiztonság, diverzifikáció és belső energiapiaci integráció továbbra is a nemzeti energiapolitika meghatározó elemei maradnak. A hazai gáztárolók állami tulajdonba vételével, az elmúlt években megvalósult (magyar-román és magyar-horvát) és folyamatban lévő (magyar-szlovák) összekötő földgázvezeték-építésekkel Magyarország már eddig is jelentősen javította energiabiztonságát – jegyezte meg a minisztérium. 

Magyarország tovább viszi és szorgalmazza azt az uniós elnökségi időszakában elindított folyamatot, amelynek célja az energiapiacok egyesítése a Balti-tengertől az Adriáig és a Fekete-tengerig, a hiányzó infrastruktúrák megépítésével és piaci struktúrák erősítésével, az Észak-Dél Energiafolyosó és a V4-kezdeményezés keretein belül, valamint a régió integrációjának elősegítése a közös európai energiapiacba – fogalmaztak. 

Az OMV osztrák energiaipari konszern szerdán jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására. A konzorcium úgy döntött, hogy a Transz-adriai földgázvezetéken (TAP), a török határtól Görögországon, Albánián át szállít majd a tervek szerint évente 10 milliárd köbméter földgázt Olaszországig.