close
Ausztria az azeri gáz természetes piaca
Blog - Egyéb - Gáz

Ausztria az azeri gáz természetes piaca

Az a lényeg, hogy lesz elég földgáza Európának, az viszont, hogy milyen módon jut el Azerbajdzsánból, már mellékes – mondta Günther Oettinger európai energiabiztos az azeri földgázvezeték-pályázat eredményére reagálva. Az EU-s Nabucco nem nyert a tenderen, de a Baumgarten-elosztóközpont tetszik az azerieknek, lehet, hogy elviszik odáig a nyertes TAP-ot.

Az Európai Unió a TAP-pal is jól fog járni, hiszen ugyanazt a funkciót tölti be, amire a Nabuccót is tervezték – új útvonalon hoz földgázt a térségbe. „Most új gázpartnerünk van és biztos vagyok abban, hogy a jövőben több földgázhoz jutunk”, kommentálta Günther Oettinger európai energiabiztos a Sah Deniz konzorcium rég várt döntését. Ahogy arról az Enerigainfo is beszámolt, Azerbajdzsán úgy döntött, hogy a Transz-Adriai vezetéken küldi a Sah Deniz gázmező II-es fázisának termékét Európába, nem pedig a Nabuccón.

A TAP a török Transz-Anatóliai vezetékhez (TANAP) a török-görög határon csatlakozva Görögországon és Albánián át Olaszországba érkezik majd, várhatóan 2019-től kezdődik a szállítás. Oettinger a tender lefutása alatt végig az EU-s Nabuccót támogatta, de az eredményhirdetés után úgy fogalmazott, Európa mindenképp rendelkezik Azerbajdzsán gázbeszállítási ígéretével. Hogy az energiaforrás egyetlen vezetéken, vagy kettő összekapcsolásával érkezik, nem lényeges. A TANAP megépítéséről már egy évvel ezelőtt döntöttek, a projekt többségi tulajdonosa (80 százalékban) az azeri SOCAR olajvállalat.

Az állami cég szerint egyébként Ausztria „természetes piac” az azeri gáz számára, amely könnyedén haladhat tovább ebben az irányban, mondta Rovnag Abdullajev, a SOCAR elnöke egy közleményben. Az osztrák OMV olajvállalat a Nabucco projektben vett részt, a vezeték a baumgarteni elosztóközpontba érkezett volna. Ezt az ötletet tehát Azerbajdzsán jónak tartotta, a pályázatok más tulajdonságai miatt döntött a TAP mellett. Az új útvonal az európai gázigények akár 10 százalékát is fedezni tudja José Manulel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint.