close
MSZIT: Támogatható az új elosztási rendszer
Áram - Egyéb

MSZIT: Támogatható az új elosztási rendszer

Támogathatónak tartja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) a MAVIR által kidolgozott új, megújuló alapon termelt villamosenergia-elosztási rendszert, amely várhatóan január 1-jén lép életbe – mondta Hoffmann László, az MSZIT elnöke.

A magyar villamosenergia-rendszert irányító MAVIR a kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) beérkező villamos energia egy részét a magyar áramtőzsdén (HUPX) értékesíti majd. Ezzel csökkenthető a kiegyenlítő energia költsége, ami egyrészt kedvező az átvevőknek, másrészt kis mértékben ugyan, de a fogyasztók által fizetendő díjban is megjelenhet – magyarázta az MSZIT elnöke.

A szakember kifejtette: a szélenergiát hasznosító áramtermelők nem mindig tudják leadott menetrendjüket követni, mert időjárásfüggő, hogy mennyi szél fúj, s ezt nem lehet pontosan megmondani előre. A menetrendben szereplő és a megtermelt energia közötti kiegyenlítő energia költségét korábban a MAVIR a termelőkre is próbálta ráterhelni.

Hoffmann László szerint a kiegyenlítő energia költségét más országokban sem a termelők fizetik. A Magyar Szélenergia Ipari Társaság ezért próbálta elérni, hogy a MAVIR csökkentse a költségeket, és támogathatónak tartja a most kidolgozott megoldást.