close
Kihűlhetnek a radiátorok Ajkán, ha nem fizet a Mal
Egyéb - Távhő

Kihűlhetnek a radiátorok Ajkán, ha nem fizet a Mal

A Bakonyi Erőmű beszüntetné a Mal Zrt. energiaellátását és így korlátozná Ajka város távhőellátását is, amennyiben a Mal nem fizeti ki tartozását pénteken kora délutánig az erőműnek.

A közlemény emlékeztet: a Bakonyi Erőmű a vörösiszap-katasztrófát követően azonnal újraindította energiatermelését, lehetővé téve ezzel a Mal Zrt. mielőbbi működését. A Bakonyi Erőmű több ízben egyértelmű felkérést kapott mind a kormánytól, mind a kormánybiztostól a gőzszolgáltatás biztosítására, és egyidejűleg határozott vállalást arra, hogy az állam haladéktalanul megtéríti a felügyelete alá vont Mal Zrt.-nek teljesített szállítások ellenértékét.

Ám továbbra sem rendeződött a mintegy 1,7 milliárd forintra rúgó, a Bakony Erőmű felé fennálló Mal Zrt.-tartozás ügye. A Bakonyi Erőmű tulajdonosi köre pedig nem tudja tovább finanszírozni a kintlevőséget – tartalmazza a közlemény.

Hozzáteszik: amennyiben december 14-én 14 óráig a Mal Zrt. maradéktalanul nem utalja át tartozását, a Bakony Erőmű beszünteti energiaszolgáltatását a Malnak. Amennyiben pedig ez megtörténik, úgy a mintegy 6000 főt foglalkoztató alumíniumtermelő cég fel kell függessze termelését, így Ajka város távhőellátása is veszélybe kerülhet. A Bakonyi Erőmű látja el Ajka város távhőszolgáltató társaságát is, biztosítva a város – 7000 lakás és 3500 lakás egyenértéknek megfelelő nem lakossági felhasználó – távhőellátását.

A közlemény utal arra: az erőmű jelentős kintlévőségei ellenére eddig maradéktalanul biztosította a város és lakosai energiaellátását – tartalmazza a közlemény.