close
Mostantól új gázvilág köszönt ránk
Egyéb - Gáz

Mostantól új gázvilág köszönt ránk

A gĂĄz kĂśbmĂŠterenkĂŠnti ĂĄrĂĄban csak nĂŠhĂĄny forintot tenne ki annak a tĂśbbletkĂśltsĂŠge, hogy a kĂśzponti szĂĄllĂ­tĂłrendszer egy Ăşjabb importkiesĂŠs esetĂŠn valĂłban minden fogyasztĂłt gond nĂŠlkĂźl el tudjon lĂĄtni – ĂĄllĂ­tja Zsuga JĂĄnos, a rendszeregyensĂşlyt orosz import nĂŠlkĂźl is megőrző FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. irĂĄnyĂ­tĂłja. Az elmĂşlt hĂĄrom hĂŠtben mĂŠdiaszereplővĂŠ vĂĄlĂł vezĂŠrigazgatĂł szerint amit korĂĄbban elkĂŠpzelhetetlennek tartottunk, azzal mostantĂłl kezdve szĂĄmolnunk kell – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

MĂŠg mindig nem, de bĂ­rjuk. A gĂĄzvĂĄlsĂĄg napjaiban is tĂźrelmesek voltunk egymĂĄssal. Mindenkivel teljesen korrekt egyĂźttműkĂśdĂŠs alakult ki. Persze egyre kevesebb szĂłval, egyre nagyobb hangsĂşllyal beszĂŠlgettĂźnk. Most szerdĂĄtĂłl az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. ĂŠs a hazai gĂĄzforgalmazĂĄs a kĂŠszĂźltsĂŠgiről visszaĂĄllt normĂĄl ĂźzemmĂłdra. KĂśvetkezhet a tapasztalatok levonĂĄsa.

– Melyek ezek?

– Egy biztos: mostantĂłl Ăşj vilĂĄg kĂśszĂśnt az eurĂłpai, benne pedig a magyar gĂĄzellĂĄtĂĄsra. Amit korĂĄbban elkĂŠpzelhetetlennek tartottunk, azzal mostantĂłl kezdve szĂĄmolnunk kell. Az orosz gĂĄzellĂĄtĂĄs teljes kimaradĂĄsĂĄnak kĂŠt hetĂŠben MagyarorszĂĄgon egyfajta vĂĄlsĂĄgkezelĂŠs zajlott. Annak, hogy minden egyes lĂŠpĂŠs helyes volt-e, a jĂśvő szempontjĂĄbĂłl van jelentősĂŠge. Úgy gondolom, MagyarorszĂĄg nagyon jĂłl reagĂĄlt. Az ukrĂĄn betĂĄplĂĄlĂĄs megszűntĂŠvel a kĂśrnyező orszĂĄgok kĂśzĂźl egyedĂźl a magyar gĂĄzellĂĄtĂĄs nem omlott Ăśssze. RĂĄadĂĄsul egy ilyen esetre nem lehetett korĂĄbbi tapasztalatunk. TĂŠnyleg Ăşgy ĂŠrzem, hogy ez most jĂłl sikerĂźlt. Ugyanakkor van mĂŠg munka bőven. Sok helyzetet operatĂ­v mĂłdon oldottunk meg: egy dĂśntĂŠst nĂŠha egy perc alatt kell meghozni, mĂŠg ha utĂĄna hĂłnapokig elemzik is azt. Ez egyĂĄltalĂĄn nem jelenti, azt hogy bĂĄrmi tĂśrvĂŠnytelent tettĂźnk volna, de most ĂĄt kell tekinteni, hogy az intĂŠzkedĂŠsek tĂźkrĂŠben az Ăźzemi szabĂĄlyokat hogyan lehet az ilyen helyzetek lehető leggyorsabb kezelĂŠsĂŠhez igazĂ­tani. A tĂśrtĂŠntek utĂĄn felelős rendszerirĂĄnyĂ­tĂłkĂŠnt is kĂŠszĂźlnĂźnk kell arra, mi van, ha Ăşjra kiesik UkrajnĂĄbĂłl az import.

– A pontosabb kockĂĄzatelemzĂŠs ĂŠrdekĂŠben nem kellene behatĂłbban tanulmĂĄnyozniuk az orosz- ukrĂĄn kapcsolatokat ĂŠs az ukrĂĄn belviszonyokat?

– A rendszerirĂĄnyĂ­tĂłnak is megvannak a maga informĂĄciĂłs forrĂĄsai. Ám ezen tĂşlmenően nem szeretnĂŠk latolgatni. NekĂźnk a tĂŠnyekből kell kiindulnunk. Egy ilyen esetre van forgatĂłkĂśnyvĂźnk, a vĂŠgrehajtĂĄshoz megvannak a szĂźksĂŠges szemĂŠlyi, tĂĄrgyi feltĂŠteleink, ĂŠs most mĂĄr gyakorlatunk is.

– A gĂĄzvĂĄlsĂĄgot megelőző hetekben is mindenki az elvĂĄrhatĂł kĂŠszĂźltsĂŠget mutatta?

– Nem gondolom, hogy bĂĄrmely szereplő magatartĂĄsĂĄt vĂŠlemĂŠnyeznem kellene. LeszĂśgeznĂŠm: mindvĂŠgig valamenynyi ĂŠrintettel rendkĂ­vĂźl korrekt volt az egyĂźttműkĂśdĂŠs, ami lĂĄtszik az eredmĂŠnyen.

– Mi volt a legnehezebb pillanat?

– Amikor januĂĄr 6-ĂĄn 15 Ăłra 25 perckor UkrajnĂĄban elzĂĄrtĂĄk a MagyarorszĂĄgra irĂĄnyulĂł vezetĂŠket. Mindenfajta korĂĄbbi tapasztalat nĂŠlkĂźl, ĂŠles tesztben kellett fenntartani a hazai ellĂĄtĂĄst. A rendszervĂĄltĂĄs Ăłta előszĂśr kellett elrendelni ĂŠs vĂŠgrehajtatni a cĂŠgek első ĂŠs mĂĄsodik kĂśrĂŠnek a gĂĄzkorlĂĄtozĂĄsĂĄt. VĂŠgĂźl mindebből a lakossĂĄgi ĂŠs a kommunĂĄlis fogyasztĂłk semmit nem ĂŠreztek meg. Az elkĂśvetkező hĂłnapokban az illetĂŠkesek bizonyĂĄra meghatĂĄrozzĂĄk, hasonlĂł vĂĄlsĂĄg esetĂŠn mi a cĂŠl. DĂśntĂŠs kĂŠrdĂŠse, hogy megteremtjĂźk-e egy teljes importkiesĂŠskor is az Ăśsszes hazai fogyasztĂł biztonsĂĄgos ellĂĄtĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt, vagy ilyenkor a lakossĂĄg ĂŠs a kommunĂĄlis fogyasztĂłk vĂŠdelmĂŠre ĂśsszpontosĂ­tva tovĂĄbbra is korlĂĄtozunk bizonyos fogyasztĂłkat.

– EgyetĂŠrt a Magyar Energia Hivatal ĂĄllĂĄspontjĂĄval, amely szerint a teljes kĂśrű biztonsĂĄg tĂşl nagy anyagi terheket rĂłna a magyar gazdasĂĄgra?

– Ezt nem az ĂŠn tisztem megĂ­tĂŠlni. Ez egy energiapolitikai kĂŠrdĂŠs. Ha a cĂŠl a teljes ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg, az pĂŠnzbe kerĂźl. Az orszĂĄgos ellĂĄtĂĄst most fenntartĂł rendszer szintĂŠn pĂŠnzbe kerĂźlt. Helyesnek tartom a stratĂŠgiai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂł kialakĂ­tĂĄsĂĄt is. Ha ez az ĂŠv vĂŠgĂŠre elkĂŠszĂźl, akkor kizĂĄrĂłlag belfĂśldi forrĂĄsokbĂłl a mostani mintegy 65 milliĂł helyett mĂĄr 81 milliĂł kĂśbmĂŠteres igĂŠnyt ki tudnĂĄnk elĂŠgĂ­teni. Ez kĂśzelĂ­ti a lehetsĂŠges fogyasztĂĄsi csĂşcsot.

– SzavaibĂłl Ăşgy ĂŠrzem, mintha ezt tĂĄmogatnĂĄ.

– Egy olyan orszĂĄgban, ahol ekkora a fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs, ĂŠs – ahogy a korlĂĄtozĂĄsok sorĂĄn lĂĄthattuk – ennek biztonsĂĄgĂĄt a fogyasztĂłk elvĂĄrjĂĄk, az ehhez szĂźksĂŠges fejlesztĂŠsekre is biztosĂ­tani kell a forrĂĄsokat. Ezt dĂśntően a tĂĄrolĂłk ĂŠs a vezetĂŠkrendszerek fejlesztĂŠse jelenti. A legfontosabb a magyar ĂŠs a kĂśrnyező orszĂĄgok gĂĄzhĂĄlĂłzatainak ĂśsszekĂśtĂŠse, ami HorvĂĄtorszĂĄggal ĂŠs RomĂĄniĂĄval a kĂśzeljĂśvőben vĂĄrhatĂł. MinĂŠl tĂśbb nemzetkĂśzi vezetĂŠk halad ĂĄt MagyarorszĂĄgon, legyen az Nabucco vagy DĂŠli ĂĄramlat, az csak javĂ­tja az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt. RendkĂ­vĂźl fontos Ăşj forrĂĄsok bekapcsolĂĄsa is, hisz most is az maradt ki.

– Mennyibe kerĂźlne ez a biztonsĂĄg nekĂźnk, fogyasztĂłknak, adĂłfizetőknek?

– A gĂĄz fogyasztĂłi ĂĄrĂĄban – amely most kĂśbmĂŠterenkĂŠnt jĂłval tĂśbb mint szĂĄz forint – a legnagyobb tĂŠtel a nyersanyagĂĄr. A szĂĄllĂ­tĂłrendszer kĂśltsĂŠgei a tarifĂĄbĂłl mintegy 4 forintot kĂŠpviselnek. Ezt bĂĄrmekkora fejlesztĂŠs is csak forintos nagysĂĄgrenddel emelnĂŠ. A mostani, teljesen Ăşj helyzetben ugyanakkor az ellĂĄtĂĄs ĂŠrdekĂŠben az uniĂł is biztosĂ­thatna forrĂĄsokat a vezetĂŠkekre. A jelenlegi pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄgban a bankoktĂłl nehĂŠz hitelhez jutni.

– A gĂĄzkrĂ­zis pillanatnyi elmĂşltĂĄval lĂĄt-e a magyar vagy az uniĂłs politikĂĄban bĂĄrmifĂŠle, a problĂŠmĂĄk hosszĂş tĂĄvĂş megoldĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł lĂŠpĂŠseket?

– Nem tudom, az elmĂşlt kĂŠt napban is a hazai gĂĄzellĂĄtĂĄssal ĂŠs nem a politikĂĄval foglalkoztunk. Ez nem a mi dolgunk. A kormĂĄnnyal teljesen korrekt ĂŠs szakmai volt az egyĂźttműkĂśdĂŠs. Mi a fejlesztĂŠsi javaslatainkat időről időre benyĂşjtjuk a Magyar Energia Hivatalhoz, amit idĂŠn is megteszĂźnk. Ott dĂśntenek arrĂłl, hogy ebből mely beruhĂĄzĂĄsok indokoltak ĂŠs ĂŠpĂźlnek be a gĂĄzĂĄrba. Most bizonyĂ­tottuk, hogy a tarifĂĄba eddig beĂŠpĂ­tett kĂśltsĂŠgeink indokoltak, mĂĄr ha csak arra gondolunk, hogy a karbantartĂĄsokkal megelőztĂźk a műszaki hibĂĄt.

– MerĂźltek-e fel tĂśbbletkĂśltsĂŠgeik a gĂĄzvĂĄlsĂĄg-elhĂĄrĂ­tĂĄs kĂŠt hetĂŠben, ĂŠs ez emelheti-e a gĂĄz ĂĄrĂĄt?

– Nem tudom, mert mĂŠg nem mĂŠrtĂźk fel, egyĂĄltalĂĄn volt-e ilyen. De ha volt is, az bizonyĂĄra nem jelentős. BĂĄr a gĂĄzĂĄrrĂłl nem mi, hanem a miniszter dĂśnt, kizĂĄrt, hogy a mostani tĂśbbletmunkĂĄnk emelnĂŠ a tarifĂĄt.

– Ha senkinek semmilyen tĂśbbletkĂśltsĂŠge nem szĂĄrmazott, mi viszont halĂĄlra ijedtĂźnk, akkor ez az egĂŠsz nem ĂŠrtelmezhető a teljes eurĂłpai energiaipar egyszerű erődemonstrĂĄciĂłjakĂŠnt?

– Nem, sőt… AzĂŠrt azt vegye figyelembe, hogy a kĂśrnyező orszĂĄgokban gyĂĄrak szĂĄzai ĂĄlltak le, lakĂĄsok maradtak hidegen. Ez egy valĂłs vĂĄlsĂĄg volt, amit kĂźlĂśnbĂśző orszĂĄgok kĂźlĂśnbĂśző mĂłdon kezeltek. HabĂĄr az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga nĂĄlunk megmaradt, ĂŠs ez tĂŠny, de a műszaki hiba esĂŠlye vĂŠgig a fejĂźnk felett lebegett.

– Az FGSZ tulajdonosĂĄnak, a Molnak erősĂśdtek az alkupozĂ­ciĂłi a kĂśrnyező orszĂĄgokkal akĂĄr a hazai tĂĄrolĂłk, akĂĄr a vezetĂŠkhĂĄlĂłzatok ĂźgyĂŠben?

– A Mol ĂŠs az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł műkĂśdĂŠse az uniĂł ĂĄltal elismerten is teljes mĂŠrtĂŠkben kĂźlĂśnvĂĄlasztott. NekĂźnk rendszerirĂĄnyĂ­tĂłkĂŠnt a Mol mellett mĂĄs szereplőknek is versenysemlegesen biztosĂ­tanunk kell a hozzĂĄfĂŠrĂŠst. Így a Mol elkĂŠpzelĂŠseit nem ismerem. A minden csatlakozĂł előtt nyitott vezetĂŠkhĂĄlĂłzat irĂĄnt mindenesetre ĂŠlĂŠnkĂźl az ĂŠrdeklődĂŠs.

– A mostani vĂĄlsĂĄg nĂśvelte vagy csĂśkkentette a gĂĄzrendszer ĂŠrtĂŠkĂŠt? A rendszer helytĂĄllt, a gĂĄztĂłl, mint olyantĂłl, azonban elmehet az emberek kedve.

– Az elmĂşlt hĂĄrom hĂŠt teljesĂ­tmĂŠnyĂŠre az egĂŠsz magyar gĂĄzipar bĂźszke lehet, Ă­gy a hĂ­rnevĂŠt bizonyĂĄra ĂśregbĂ­tette. Azt mĂŠg nem tudom, hogy a fogyasztĂłknak mikĂŠpp vĂĄltozott a gĂĄzfogyasztĂĄsi kedve. KĂŠtsĂŠgtelen: ma a gĂĄz az egyik legfontosabb energiahordozĂł MagyarorszĂĄgon, amely tiszta, kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő, kĂŠnyelmes. Úgy vĂŠlem, ennek egyelőre nincs megfelelő mennyisĂŠgű ĂŠs gyorsan előrĂĄnthatĂł alternatĂ­vĂĄja. NekĂźnk arra kell felkĂŠszĂźlnĂźnk, hogy ezt biztonsĂĄgosan eljuttassuk a fogyasztĂłkhoz.