close
A RUE nélkül az ukrán gázpiac
Blog - Egyéb - Gáz

A RUE nélkül az ukrán gázpiac

Nem sajnálja Dmitro Firtas, hogy cégét kihagyják az ukrajnai gázszállításokból. Mint mondja, a RosUkrEnergo sohasem nyert ezen az üzleten. Ám a cégnek van még Ukrajnában tárolt gáza és tartozik is neki az ukrán állami gázipari társaság.

&o

Továbbra is tisztázatlanok az orosz-ukrán gázmegállapodás részletei, beleértve annak az Ukrajnában tárolt gáznak a sorsát is, amely a Rosukrenergo (RUE) európai vevőit illeti, jelentette ki a cég felének többségi tulajdonosa, Dmitro Firtas. Emlékeztetett, hogy az ukrán állami gázipari társaság, a Naftogaz Ukrajini továbbra is 650 millió dollárral adósa cégének a múlt évi gázszállítások után.

A néhány napja született megállapodás eredményeként Ukrajna az idén 360 dollárt fizet a Gazpromtacute;l vásárolt földgáz ezer köbméteréért. Ez a kétszerese annak, amennyiért tavaly a RUE-től vásárolt, a céggel megállapodott árképlet alapján. A megduplázódott ár nagy terhet ró majd az ukrán gazdaságra. A Rosukrenergo nem aggódik amiatt, hogy mint közvetítőt, kihagyták az orosz-ukrán gázkereskedelemből. Mint Dmitro Firtas kijelentette, “A RUE elég nagy vállalat, s nekünk sohasem volt nyereséges az ukrajnai üzlet. Így, ha a továbbiakban nem kell Ukrajnának gázt szállítanunk, annak csak örülök.”