close
Mikor és hogyan nyílik meg a földgázpiac?
Blog - Egyéb - Gáz

Mikor és hogyan nyílik meg a földgázpiac?

Erre a kĂŠrdĂŠsre kerestĂŠk a vĂĄlaszt a gĂĄzipar legjobb szakemberei a GasCon 2008 tegnapi szaknapjĂĄn. HelyzetĂźket – sajĂĄt bevallĂĄsuk szerint – nem kĂśnnyĂ­tette meg, hogy korĂĄbbi vĂĄrakozĂĄsukkal szemben nincs mĂŠg Ăşj, elfogadott fĂśldgĂĄztĂśrvĂŠny. Így meglehetősen nagy a bizonytalansĂĄg, de ez legalĂĄbb vilĂĄgos lett. Ha valaki zavarba jĂśnne a cĂ­m olvastĂĄn, hadd emlĂŠkeztessĂźk. A 2003-ban elfogadott, hatĂĄlyos fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠnyĂźnket (GET) 2005-ben mĂłdosĂ­tĂł tĂśrvĂŠny egy passzusa Ă­gy szĂłl: 2007. jĂşlius 1-jĂŠtől feljogosĂ­tott fogyasztĂłnak minősĂźl minden fogyasztĂł. Ennek nyomĂĄn az EurĂłpai UniĂłnak vidĂĄman jelenthetjĂźk, hogy irĂĄnyelvĂŠnek megfelelően felszabadĂ­tottuk a piacot.

 

Ugyanakkor 2008 elejĂŠre nĂŠhĂĄnyszĂĄz nagyfogyasztĂł vĂĄltott szolgĂĄltatĂłt, akiknek fogyasztĂĄsa ugyan a teljes piac tĂśbb mint 20 szĂĄzalĂŠkĂĄt kĂŠpviseli, de kisebb nem-hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂł, vagy lakossĂĄgi vĂĄsĂĄrlĂł mutatĂłba sincs kĂśzĂśttĂźk.

A FŐGÁZ GĂĄzkereskedelmi Kft vezető szakembereinek vĂŠlemĂŠnye szerint egyszerűen azĂŠrt, mert a feltĂŠtelek egyelőre nem adottak ahhoz, hogy alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄlhassanak szĂĄmukra. SzĂĄmos bizonytalansĂĄgi tĂŠnyezőre tekintettel ezĂŠrt vĂĄrjĂĄk az Ăşj tĂśrvĂŠnyt, illetve annak vĂŠgrehajtĂĄsi rendeleteit.

Az EMFESz Kft kĂŠpviseletĂŠben viszont SzilĂĄgyi Zsombor kereskedelmi igazgatĂł rĂŠszletesen bemutatta cĂŠgĂźk ajĂĄnlatĂĄt, amelyet kifejezetten a lakossĂĄgi fogyasztĂłknak tett februĂĄr elejĂŠn. A cĂŠg kĂźlĂśn e cĂŠlra lĂŠtrehozott internetes portĂĄljĂĄn bĂĄrki ajĂĄnlatot kĂŠrhet, ĂŠs az e-mail-en elkĂźldĂśtt ajĂĄnlat elfogadĂĄsĂĄval szerződĂŠst kĂśthet. Ez a szerződĂŠs azonban csak akkor lĂŠp hatĂĄlyba, ha egyrĂŠszt a terĂźleti elosztĂłi engedĂŠlyesnĂŠl a remĂŠnybeli vevő nyilvĂĄntartĂĄsba vĂŠteti magĂĄt, ĂŠs az erről szĂłlĂł visszaigazolĂĄs mĂĄsolatĂĄt elkĂźldi az EMFESz-nek. TovĂĄbbĂĄ a meglĂŠvő kĂśzĂźzemi szerződĂŠst is fel kell mondania jelenlegi szolgĂĄltatĂłjĂĄnĂĄl – cĂŠlszerűen a felmondĂĄs kĂśzlĂŠsĂŠtől szĂĄmĂ­tott negyedik hĂłnap első napjĂĄra -, azzal, hogy a kapacitĂĄs ĂĄtadĂĄsĂĄt kĂŠri az EMFESz javĂĄra, ĂŠs a szolgĂĄltatĂł ĂĄltal visszakĂźldĂśtt dokumentum mĂĄsolatĂĄt is elkĂźldi az EMFESz-nek. LĂŠnyegĂŠben ennyi az egĂŠsz, feltĂŠve, hogy az elosztĂłhĂĄlĂłzati cĂŠg valĂłban hĂĄrom nap alatt nyilvĂĄntartĂĄsba veszi az Ăźgyfelet, ĂŠs a kĂśzĂźzemi szolgĂĄltatĂł is visszaigazolja harminc napon belĂźl a felmondĂĄst.

Az első ĂśnkĂŠntelen kĂŠrdĂŠs az, hogyan tud az EMFESz 8 szĂĄzalĂŠk ĂĄrengedmĂŠnyt adni a gĂĄzdĂ­jbĂłl a kĂśzismerten nyomott kĂśzĂźzemi ĂĄrakhoz kĂŠpest. Hiszen a szĂĄmok tĂźkrĂŠben ez utĂłbbi Ăşgy fest, hogy 2008 első negyedĂŠvĂŠben a GazpromtĂłl importĂĄlt fĂśldgĂĄz ĂĄra 59,60 forint kĂśbmĂŠterenkĂŠnt az importőr kĂśzĂźzemi nagykereskedő szĂĄmĂĄra, aki 69,10 forintos kĂśbmĂŠterenkĂŠnti ĂĄron adja tovĂĄbb a kĂśzĂźzemi szolgĂĄltatĂłnak. A kĂśzĂźzemi nagykereskedő ĂĄrrĂŠsĂŠt meghaladja az ĂĄltala fizetendő 7,30 forintos szĂĄllĂ­tĂĄsi dĂ­j ĂŠs 3,40 forintos tĂĄrolĂĄsi dĂ­j Ăśsszege kĂśbmĂŠterenkĂŠnt, ĂŠs vĂŠgĂźl a kĂśzĂźzemi szolgĂĄltatĂłnĂĄl sem marad fajlagosan 11,90 forintnĂĄl tĂśbb, miutĂĄn kifizeti az elosztĂĄs 7,80 forintos kĂśbmĂŠterenkĂŠnti dĂ­jĂĄt az ĂĄtlagos fogyasztĂł ĂĄltal lepengetett 88,80 forint/kĂśbmĂŠter ĂĄrbĂłl, az alapdĂ­j figyelembe vĂŠtelĂŠvel.

A cĂŠg vĂĄlasza az, hogy a titok nyitja egyrĂŠszt a korszerűbb, kĂśltsĂŠghatĂŠkonyabb szolgĂĄltatĂłi szervezet. Hiszen a szabadpiaci kereskedő, ha Gazprom eredetű gĂĄzzal Ăźzletel, az 59 forint kĂśrĂźli importĂĄr felett maga fizeti a rendszerhasznĂĄlat (szĂĄllĂ­tĂĄs-tĂĄrolĂĄs-elosztĂĄs) 18,50 forintra rĂşgĂł kĂśltsĂŠgeit, ennek folytĂĄn kĂśltsĂŠgeire ĂŠs nyeresĂŠgĂŠre kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 11,30 forint jutna, de ha csak 5 szĂĄzalĂŠk diszkontot ad a mai kĂśzĂźzemi ĂĄrbĂłl, ez mĂĄr akkor is 6,80 forintra csĂśkken. MĂĄsrĂŠszt az EMFESz nem Gazprom eredetű gĂĄzzal kereskedik.

ZĂĄrĂłjelben emlĂ­tsĂźk meg, hogy a cĂŠg hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsben biztosĂ­tott, 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres ĂŠvi kontingense kimerĂźlt 2008-ra, Ă­gy az E.ON FĂśldgĂĄz Trade kĂśzĂźzemi nagykereskedelmi aukciĂłjĂĄn szeretne pĂłtlĂłlagos mennyisĂŠghez jutni.

A kĂśzĂźzemi oldalrĂłl termĂŠszetesen az a kĂŠrdĂŠs is felvetődik, hogy miĂŠrt kell ilyen agresszĂ­ven behatolni az amĂşgy nyomott ĂĄras lakossĂĄgi szegmensbe. Az EMFESz dinamikus ĂźzletpolitikĂĄja termĂŠszetesen mĂĄs kĂśrnyezeti megĂ­tĂŠlĂŠs alĂĄ esik, ha a kĂśvetkező negyedĂŠvek gĂĄzĂĄr korrekciĂłi komolyabb ĂĄremelĂŠst hoznak. Ennek hiĂĄnyĂĄban egyĂŠbkĂŠnt – mint arra mĂĄr tavaly rĂĄmutattunk – az Ăşj tĂśrvĂŠny hatĂĄlybalĂŠpĂŠsĂŠvel szabadpiacra kĂŠnyszerĂźlő ipari fogyasztĂłk nĂŠzhetnek szembe drasztikus ĂĄrnĂśvekedĂŠssel, az ĂĄrampiachoz hasonlĂłan.

Az Ăşj GET most kerĂźlt az OrszĂĄggyűlĂŠs elĂŠ, ĂŠs egyelőre hivatalosan jĂşlius 1-jei hatĂĄlyba lĂŠpĂŠssel szĂĄmolnak. Ha a modellvĂĄltĂĄshoz valĂłban rĂŠszletes szabĂĄlyok kellenek, akkor viszont erősen kĂŠtsĂŠges, hogy mindez kĂŠszen lesz a kĂśvetkező nĂŠhĂĄny hĂłnap alatt. Egyre tĂśbben szĂĄmĂ­tanak arra, hogy oktĂłber 1-re, vagy 2009. januĂĄr 1-re tolĂłdik a cĂŠldĂĄtum. EmlĂ­tsĂźnk egyet a szĂĄmos kidolgozatlan rĂŠszletből. Az elosztĂłhĂĄlĂłzati ĂŠs kereskedelmi szereplők kĂśzĂśtti kockĂĄzatmegosztĂĄs lĂŠnyeges eleme a kisfogyasztĂłk vĂŠtelezĂŠsi profilcsoportjainak megalkotĂĄsa, ami mĂŠg tĂĄvol ĂĄll a befejezĂŠstől.

Hogy mikor teljesedik ki mĂĄrmost a verseny a piacon? VĂŠgső soron akkor, ha megĂŠpĂźl az Északi Áramlat ĂŠs a DĂŠli Áramlat, tovĂĄbbĂĄ a Nabucco, ĂŠs mĂŠg sok mĂĄs – vĂŠlekedett a szaknap bevezető előadĂĄsĂĄban SzĂŠkely ÁrpĂĄd, hazĂĄnk moszkvai nagykĂśvete. Hiszen a hĂĄlĂłzati kapacitĂĄs bősĂŠge nĂŠlkĂźl eurĂłpai kontextusban aligha lehet alternatĂ­vĂĄkrĂłl beszĂŠlni. Az eddig tervezett projektek EurĂłpa vĂĄrhatĂł igĂŠnynĂśvekedĂŠsĂŠt sem fedik le ĂśsszessĂŠgĂźkben, hol van mĂŠg a tĂşlkĂ­nĂĄlat. ÉpĂ­tsĂźnk vezetĂŠkeket, ha mĂĄr a forrĂĄsok adottak.

Mindent egybevetve: a piac felszabadult, de mĂŠg nincs teljesen nyitva. Versenyezni ma sem tilos, de egyelőre keveseknek ĂŠri meg. A holnap mĂŠg bizonytalan, de hosszĂş tĂĄvon optimistĂĄk vagyunk.