close
Már folyik a mohi atomerőmű bővítése
Atom - Egyéb

Már folyik a mohi atomerőmű bővítése

NĂŠhĂĄny kiszolgĂĄlĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠny felĂşjĂ­tĂĄsĂĄval megkezdődĂśtt a dĂŠl-szlovĂĄkiai Mohiban lĂŠvő atomerőmű 3. ĂŠs 4. blokkjĂĄnak ĂŠpĂ­tĂŠse – kĂśzĂślte a tĂŠrsĂŠgben ĂŠlők tĂĄjĂŠkoztatĂĄsĂĄĂŠrt felelős internetes portĂĄlon Giancarlo Aquilanti, a beruhĂĄzĂĄsĂŠrt felelős SE-MO34 vĂĄllalat vezetője. A 3. blokk a tervek szerint 2012-ben ĂĄllhat Ăźzembe.

MĂĄr tĂśbb mint hĂĄromszĂĄz ember dolgozik a mohi atomerőmű kĂŠt Ăşjabb blokkjĂĄnak ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠn. Tavaly elindult a mĂłdosĂ­tott tervek engedĂŠlyeztetĂŠsĂŠvel kapcsolatos munka, ĂŠs megkezdtĂŠk a potenciĂĄlis beszĂĄllĂ­tĂłk tendereztetĂŠsĂŠt is. Aquilanti fontosnak tartja, hogy a tĂĄgabb rĂŠgiĂł nyilvĂĄnossĂĄga tavaly ősszel megismerhette a beruhĂĄzĂĄsrĂłl kĂŠszĂźlt kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂĄstanulmĂĄnyt.

A kĂŠt Ăşjabb blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre eddig mintegy 250 milliĂł eurĂłt fordĂ­tottak, az eddigi előkĂŠszĂźletek kĂśltsĂŠge elĂŠri a 28 milliĂł eurĂłt. A beruhĂĄzĂĄs befejezĂŠsĂŠhez pedig az előzetes szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint tovĂĄbbi 1,4 milliĂĄrd eurĂłra lesz szĂźksĂŠg.

A 3. blokk 2012-ben, a 4. pedig legkĂŠsőbb 2013 tavaszĂĄn indulhat – a tĂśbbsĂŠgi tulajdonos, olasz Eni tervei szerint. A magyar hatĂĄrtĂłl mindĂśssze 35-40 kilomĂŠterre lĂŠvő nukleĂĄris erőműben az olaszok tĂĄrstulajdonosa 34 szĂĄzalĂŠkos kisebbsĂŠgi csomaggal a szlovĂĄk ĂĄllami villamos művek.

Az ĂŠpĂ­tkezĂŠs fő szakaszĂĄban, 2010-2011-ben kĂśrĂźlbelĂźl 3500 embernek adhat munkĂĄt kĂśzvetlenĂźl, a beszĂĄllĂ­tĂłknĂĄl pedig tovĂĄbbi 2000 munkavĂĄllalĂł foglalkoztatĂĄsĂĄt biztosĂ­tja majd.

Â