close
IEF: elfogadhatatlan a 2020-ig szóló energiakoncepció, a gázpiac megnyitását pedig fél évv...
Egyéb - Gáz - Prognózis

IEF: elfogadhatatlan a 2020-ig szóló energiakoncepció, a gázpiac megnyitását pedig fél évvel el kell

Az EU BizottsĂĄg januĂĄri energia csomagja az Ipari EnergiafogyasztĂłk FĂłruma (IEF) szerint a szabadpiaci fogyasztĂłk rĂŠszĂŠre elfogadhatatlan, mivel az Ăśsszes terhet ĂŠs az ellentmondĂĄsok tĂśbbletkĂśltsĂŠgeit rĂĄjuk hĂĄrĂ­tja. A parlament előtt lĂŠvő magyar energia koncepciĂł tervezete ugyanezt teszi, az OrszĂĄggyűlĂŠs viszont hozhat olyan dĂśntĂŠseket, amelyek eltĂŠrnek az EU BizottsĂĄg energia csomagjĂĄban foglaltaktĂłl, ĂĄll a nagyfogyasztĂłkat tĂśmĂśrĂ­tő IEF ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄban. SzerintĂźk bĂĄr a gĂĄztĂśrvĂŠny tervezete eredmĂŠnyezhet egy műkĂśdőkĂŠpes piacot, a teljes megnyitĂĄsĂĄt legalĂĄbb fĂŠl ĂŠvvel el kell halasztani – egyebek mellett erről is beszĂŠlt SzaniszlĂł MIhĂĄly, a szervezet elnĂśke, az EnergiaInfĂłnak adott interjĂşban.

– Mit hiĂĄnyolnak a parlament előtt lĂŠvő energiastratĂŠgiai elkĂŠpzelĂŠsből ĂŠs az mennyiben hasonlĂ­t az EU elkĂŠpzelĂŠseihez?

– Az IFIEC-EUROPA – amely az uniĂłs orszĂĄgok Ipari FogyasztĂłinak EgyesĂźlete – sem tĂĄmogatja a bizottsĂĄg energia csomagjĂĄt, vĂŠlemĂŠnyĂŠt tĂ­z bekezdĂŠsben megfogalmazott ellenvetĂŠsekkel tette kĂśzzĂŠ. Csak egy lĂŠnyeges pĂŠldĂĄt emlĂ­tve: az uniĂłs elkĂŠpzelĂŠsek szerint vĂĄrhatĂłan megszűnik az ingyenes CO2 kvĂłta, amely hihetetlen terhet fog a felhasznĂĄlĂłkra rĂłni, mert mĂĄr ma 20 eurĂł ĂĄron lehet egy tonna CO2 kibocsĂĄtĂĄssal kereskedni, ami nĂĄlunk 500-800 milliĂĄrd forint plusz kiadĂĄst eredmĂŠnyezhet. A magyar parlament előtt lĂŠvő energiastratĂŠgiai hatĂĄrozattervezet 15 pontja szintĂŠn egymĂĄsnak ellentmondĂł feladatokat tűz ki. HiĂĄnyoznak a hosszĂş tĂĄvra ĂŠrvĂŠnyes megĂĄllapĂ­tĂĄsok ĂŠs az azokra vonatkozĂł tĂŠzisek. A kitűzĂśtt feladatok jĂł rĂŠsze ellentmondĂĄsban van egymĂĄssal, ezĂŠrt az IEF tĂśbbek kĂśzĂśtt az ĂĄllam szerepvĂĄllalĂĄsĂĄt javasolja Ăşjragondolni ĂŠs ĂĄtfogalmazni.

– Milyen tapasztalataik vannak a villamos energiai piacnyitĂĄs első mĂĄsfĂŠl hĂłnapjĂĄrĂłl, ĂŠs ez mennyiben vetĂ­theti előre, hogy a gĂĄztĂśrvĂŠnnyel is hasonlĂł gondok lesznek?

– A villamos energia teljes piacnyitĂĄsa januĂĄr elsejĂŠtől kaotikus ĂĄtmeneti időszakkal zajlik. A tĂśrvĂŠny elfogadĂĄsĂĄt kĂśvetően a jogszabĂĄlyok zĂśme csak tavaly december 22-29. kĂśzĂśtt jelent meg, a fĂŠlĂŠves megfeszĂ­tett jogalkotĂĄsi ĂŠs egyeztetĂŠsi folyamat ellenĂŠre. Az ĂźzletszabĂĄlyzatok kiadĂĄsĂĄra pedig a mai napig nem kerĂźlhetett sor. A fogyasztĂłk ĂŠs az engedĂŠlyesek sem kaptak semennyi felkĂŠszĂźlĂŠsi időt a jogszabĂĄlyok ĂŠrtelmezĂŠsĂŠre, alkalmazĂĄsĂĄnak előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre. Ez szerintĂźnk alkotmĂĄny ĂŠs tĂśrvĂŠnyellenes, amely nem szabad, hogy megismĂŠtlődjĂśn a fĂśldgĂĄz tĂśrvĂŠnnyel. A fĂśldgĂĄz tĂśrvĂŠny tervezetĂŠt mĂŠg el sem kezdte tĂĄrgyalni az OrszĂĄggyűlĂŠs, Ă­gy a legjobb esetben is csak mĂĄrciusban vagy ĂĄprilisban fogadhatjĂĄk el, vagyis az előterjesztő gazdasĂĄgi tĂĄrca elkĂŠpzelĂŠsei szerint, ha tĂŠnyleg jĂşlius elsejĂŠvel akarjĂĄk megnyitni a teljes piacot, akkor a szĂźksĂŠges szabĂĄlyozĂłk elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre kevesebb, mint hĂĄrom hĂłnap marad. Az erőltetett korai piacnyitĂĄs pedig tragikus vĂĄlsĂĄghelyzetet okozna. Mindezek miatt legkorĂĄbban 2009. januĂĄr elsejĂŠvel szabadna megnyitni a gĂĄzpiacot.

– A gĂĄztĂśrvĂŠny tervezetĂŠről ennek ellenĂŠre a piaci szereplők kedvezőbben nyilatkoznak, mint a VET-ről. Ezzel mennyiben ĂŠrt egyet az IEF?

– Nem kĂŠszĂźlt aktualizĂĄlt, a kormĂĄny ĂĄltal is elfogadott fĂśldgĂĄz piaci modell, mely alapja lehetett volna a tĂśrvĂŠnyalkotĂĄsi munkĂĄnak. Nincs reĂĄlisan betarthatĂł ĂŠs elfogadott Ăźtemterv a jogalkotĂĄs lezĂĄrĂĄsĂĄra. Nincs megtervezve a piaci ĂĄtmenet az Ăşj jogszabĂĄlyok hatĂĄlybalĂŠpĂŠsĂŠtől a piaci egyensĂşly beĂĄllĂĄsĂĄig, valamint lĂŠnyeges szakmai ĂŠs jogszabĂĄlyi elemek hiĂĄnyoznak a tĂśrvĂŠny tervezetĂŠnek ĂŠrtelmezĂŠsi paragrafusaibĂłl. Így pĂŠldĂĄul a fogyasztĂłi mĂŠrlegkĂśr, a fogyasztĂłi profil, profilba tĂśrtĂŠnő besorolĂĄs, valamint a kisfogyasztĂłk profilos kilĂŠpĂŠsi eljĂĄrĂĄsa ĂŠs elszĂĄmolĂĄsa. ElőszĂśr jelenik meg, hogy a 3 hĂłnap helyett 30 napos lesz a kilĂŠpĂŠsi idő. Ezt tĂĄmogatjuk. Mindezek ellenĂŠre tĂŠnyleg jobb a tĂśrvĂŠny tervezetĂŠnek ĂśsszkĂŠpe, mint a VET esetĂŠben.

– Mi az, amit erősĂ­tenĂŠnek a szabĂĄlyozĂĄsban?

– TĂśbbek kĂśzĂśtt Ăśsszhangban az EU tĂśrekvĂŠseivel erősĂ­teni kell a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄs fĂźggetlenĂ­tĂŠsĂŠt a tulajdonosi viszonyoktĂłl, ĂĄtlĂĄthatĂłvĂĄ kell tenni a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi tevĂŠkenysĂŠggel ĂśsszefĂźggő kĂśltsĂŠgeket ĂŠs bevĂŠteleket. A tervezet nem mondja ki (a modell ĂŠs a korĂĄbbi GET tervezettel ellentĂŠtben), hogy a műkĂśdĂŠs beindĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben első Ăźtemben ki kell jelĂślni a jelenlegi kĂśzĂźzemi szolgĂĄltatĂłkat az egyetemes ellĂĄtĂĄs biztosĂ­tĂĄsĂĄra, majd mĂĄsodik Ăźtemben pĂĄlyĂĄztatni kell az egyetemes ellĂĄtĂĄsra vĂĄllalkozĂłkat. NĂŠzzĂźk az ĂĄtlĂŠpĂŠs helyzetĂŠt a kĂśzĂźzemből az egyetemes ellĂĄtĂĄs kĂśrĂŠbe. Az ĂŠrintett nagyszĂĄmĂş fogyasztĂł tĂşlnyomĂł rĂŠsze az egyetemes ellĂĄtĂĄst fogja igĂŠnybe venni. Ha nem jelzik, hogy kilĂŠpnek a piacra, ez legyen automatikus folyamat. A vĂŠgső menedĂŠkesek esetĂŠben az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄg az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosultak esetĂŠben kĂśzvetlenĂźl garantĂĄlt. Az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga gazdasĂĄgi ĂŠrdekből is megilleti a piacon lĂŠvő fogyasztĂłkat is, csak mĂĄs mĂłdszerekkel. Ez utĂłbbi egyik eszkĂśze lehet a vĂŠgső menedĂŠkes funkciĂł kiterjesztĂŠse ezen fogyasztĂłi kĂśrre is. TermĂŠszetesen az ĂĄtmenti ellĂĄtĂĄs is piaci alapon tĂśrtĂŠnne, de intĂŠzmĂŠnyes mĂłdon. A modell vitĂĄin is felmerĂźlt, hogy legyen-e nagykereskedelmi funkciĂł. Ha meg akarjuk engedni azt, hogy a kereskedők egymĂĄsnak is adhassanak el termĂŠket, akkor minden kereskedői jogĂĄllĂĄs azonos, Ă­gy okafogyottĂĄ vĂĄlik bĂĄrmely kereskedő kiemelĂŠse kĂśzĂźlĂźk. A tervezet az ĂŠpĂźlő biztonsĂĄgi fĂśldgĂĄz tĂĄrolĂłt kizĂĄrĂłlag vĂĄlsĂĄghelyzet esetĂŠre kĂ­vĂĄnja fenntartani, jĂłllehet meghatĂĄrozott estekben kereskedelmi cĂŠlra is lehetne hasznĂĄlni, ezzel is csĂśkkenhetnek a rendszer kĂśltsĂŠgei. Mindezek mellett lehet a GET-ből egy műkĂśdőkĂŠpes piacot lĂŠtrehozni, mert sokkal jobb a helyzet, mint a villamos energia terĂŠn. Jelentős kĂźlĂśnbsĂŠg, hogy a fĂśldgĂĄzt lehet tĂĄrolni, van elegendő tartalĂŠk a piacon, vagyis lehet tĂŠnyleges verseny, de elegendő időt kell hagyni a piaci szereplőknek a felkĂŠszĂźlĂŠsre, ezĂŠrt nem szabad siettetni a piacnyitĂĄst.