close
Nemzetközi együttműködés a nátriumhűtésű gyorsreaktor prototípusának fejlesztésében...
Atom - Egyéb

Nemzetközi együttműködés a nátriumhűtésű gyorsreaktor prototípusának fejlesztésében

Az USA, FranciaorszĂĄg ĂŠs JapĂĄn bővĂ­teni kĂ­vĂĄnja az egyĂźttműkĂśdĂŠst a nĂĄtriumhűtĂŠsű gyorsreaktor prototĂ­pus fejlesztĂŠsĂŠnek terĂźletĂŠn.

Az amerikai energiaĂźgyekĂŠrt felelős minisztĂŠrium (US Department of Energy – DOE) 2008. februĂĄr 1-ĂŠn jelentette be, hogy megĂĄllapodĂĄst Ă­rtak alĂĄ a francia atomenergia bizottsĂĄggal (CEA) ĂŠs a japĂĄn atomenergia ĂźgynĂśksĂŠggel (JAEA). A megĂĄllapodĂĄst Dennis Spurgeon, a DOE nukleĂĄris energiĂĄĂŠrt felelős miniszterhelyettese, Alain Bugat, a CEA elnĂśke ĂŠs Toshio Okazaki, a JAEA elnĂśke Ă­rta alĂĄ.

A DOE tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint mindhĂĄrom orszĂĄg egyĂźttműkĂśdik a GNEP (Global Nuclear Energy Partnership) keretein belĂźl, ĂŠs a nĂĄtriumhűtĂŠsű gyorsreaktor prototĂ­pusa lesz “az első lĂŠpĂŠs annak bizonyĂ­tĂĄsĂĄra, hogy nĂĄtriumhűtĂŠsű gyorsreaktor technolĂłgia megvalĂłsĂ­thatĂł a GNEP cĂŠljainak elĂŠrĂŠsĂŠhez.” A prototĂ­pus ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt kĂśvetheti az ilyen tĂ­pusĂş blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse ĂŠs ĂźzemeltetĂŠse nagy mĂŠretekben. MĂĄs orszĂĄgok szĂĄmĂĄra is adott a lehetősĂŠg, hogy bekapcsolĂłdjanak az egyĂźttműkĂśdĂŠsbe.

Az USA, FranciaorszĂĄg ĂŠs JapĂĄn 2007-ben ĂĄllapodott meg arrĂłl, a kĂśvetkező generĂĄciĂłs atomerőművek fejlesztĂŠsĂŠvel foglalkozĂł nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠs (GIF – Generation IV International Forum) keretein belĂźl ĂśsszehangoljĂĄk kutatĂĄsaikat a kismennyisĂŠgben keletkező aktinidĂĄk gyorsreaktorokban tĂśrtĂŠnő felhasznĂĄlĂĄsa terĂźletĂŠn.