close
Metanolvisszanyerőt telepített Komáromban Rossi Biofuel
Egyéb - Megújuló

Metanolvisszanyerőt telepített Komáromban Rossi Biofuel

A biodízelt előállító Rossi Biofuel Zrt. 250 millió forintos beruházással metanolvisszanyerő lepárló egységet telepített komáromi üzemébe – közölte a társaság vezérigazgatója.

Pivoda Zoltán elmondta, a beruházással az évi névleges 22.000 tonnás metanol felhasználást 25 százalékkal lehet csökkenteni. A fejlesztéshez 76 millió forint uniós támogatást nyertek el. A lepárlóegységek telepítése mellett modernizálták a technológiában a metanolt bejuttató berendezéseket is. A Rossi Biofuel Zrt. 2008-ban avatta fel a 35 millió eurós beruházással elkészült biodízel üzemét, mely 150 ezer tonna biodízel előállítására képes és 46 főnek biztosít munkát.

A biodízel üzemanyagot repce, napraforgó és használt sütőolaj felhasználásával állítják elő és a Mol-csoport magyarországi, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba. Magyarországon a Mol által a hagyományos üzemanyagba közel 5 százalékos arányban bekevert biodízel komponensek egyötöde a környezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül.