close
Megbízhatóan üzemel a bátaapáti tároló
Atom - Egyéb

Megbízhatóan üzemel a bátaapáti tároló

Problémamentesen, megbízhatóan üzemel az egy éve átadott Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, amely évszázadokra biztosítja a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékainak biztonságos elhelyezését.

Kereki Ferenc Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy év alatt 160 konténernyi, a paksi atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék került végleges helyére.  A társaság jelenleg két kamrával rendelkezik, két újabb kiépítéséről a napokban kötnek szerződést. A bátaapáti létesítmény fejlesztésére az idén 2,6 milliárd forintot fordítottak, összesen pedig 7,1 milliárd forintnyi beruházást valósított meg 2013-ban az RHK Kft.

A társaság meglévő létesítményei üzemeltetése mellett már keresi a nagy aktivitású hulladék végleges tárolójának helyét – mondta el Kereki Ferenc. 2014-ben 10 kilométer hosszban terveznek kutatófúrásokat végezni. A nagy aktivitású hulladékkal kapcsolatban a Nyugat-Mecsekben azonosították már a megfelelő kőzetet, a Boda mellett található agyagkő kiváló vízzáró tulajdonsága miatt alkalmas a létesítmény befogadására. A további kutatások a terület feltárását és a potenciális helyszín szűkítését célozzák. Az RHK Kft. 2014-ben bővíti a Pakson megépült Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját is. Itt máig húsz modul épült meg, amelyekben 7687 fűtőelemet helyeztek el.

Az RHK Kft. az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint jövőre 5,2 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását irányozta elő. Ebben a legjelentősebb tétel a Kiégett Kazetták paksi, valamint kis és közepes aktivitású hulladékok bátaapáti tárolójának bővítése. Az előbbi várhatóan 2,2, utóbbi 2,3 milliárd forintba kerül. Kereki Ferenc elmondta, folyamatosan keresik a hatékonyságnövelő, költségcsökkentő megoldásokat a biztonság megtartása mellett. Vizsgálják egyebek között, hogy sűrűbb rácsosztásra térnek át a 25. kamrától, és a régebben betárolt kiégett kazettákat az új modulokba helyeznék el. Az új megoldással a tervezett 36 helyett 30 modul képes lenne befogadni az erőműben keletkezett kiégett kazettákat. Ez a lépés 19-20 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.

Az RHK Kft. feladatai ellátását a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban felhalmozott pénz fedezi. Ennek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely évi 20-25 milliárd forinttal járul hozzá a radioaktív hulladékok kezeléséhez. Az alapban jelenleg több mint 200 milliárd forint van.

Kereki Ferenc kérdésre elmondta: azzal, hogy az Országos Atomenergia Hivataltól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerül ez a keret, reményei szerint nem sérülnek a szakmai elvek. Az ügyvezető arra is kitért, hogy munkájuk során négy önkormányzati társulással vannak kapcsolatban, tevékenységük ismertsége, társadalmi elfogadottsága igen magas. A bátaapáti tároló átadása pedig nemzetközi szinten is nagy érdeklődést és elismerést váltott ki – tette hozzá.