close
Drágulgat a Déli Áramlat
Egyéb - Gáz

Drágulgat a Déli Áramlat

Majdnem a felével, 45 százalékkal drágult a Déli Áramlathoz az orosz gázt eljuttató Déli Folyosó vezetékrendszer építési költsége – közölte értesülését a Vedomosztyi című orosz napilap online változata kedden.

A befolyásos orosz üzleti-politikai napilap cikke szerint ezzel a Déli Áramlat beruházási költsége is megnőtt. Korábban 16 milliárd dollárra (mintegy 3500 milliárd forintra) becsülték, de a lap úgy tudja, hogy 22,5 milliárd dollárba (csaknem 5 ezer milliárd forintba) fog kerülni.
A Déli Folyosó megnövekedett költségét most ugyancsak 22,5 milliárd dollárra teszik. A Vedomosztyi a Gazprom orosz állami gázóriás honlapján közölt adatokból vonta le a következtetést.

A Déli Folyosó gázvezetékrendszer – mint neve is jelzi – Oroszország déli területén, 2500 kilométer hosszan fut majd, és két szakaszból, valamint 10 kompresszorállomásból fog állni. A Fekete-tenger partjánál lévő Anapa városához közel alakítják ki a Russzkaja nevű kompresszorállomást, amelyen a múlt pénteken állították be az első nagyteljesítményű aggregátort. A neftegaz.ru orosz energetikai portál a napokban még arról írt, hogy a Déli Áramlat költségét 16 milliárd dollárra becsülik, amelyből 10 milliárdot a vezeték Fekete-tenger alatti szakaszára költenek.
Valerij Nyesztyerov, az orosz Szberbank (Sberbank) elemzője szerint a Gazprom a Déli Áramlat európai szakaszára vonatkozó EU-s jogi szabályozás jelentette kockázatok ellenére elszántan folytatja a beruházást, emelve a költségeit.

A Vedomosztyi azt is megjegyezte, hogy ha a Gazpromnak sikerül megállapodnia Kínával, akkor a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) elnevezésű gázvezeték építésére is költenie kell az orosz állami cégnek, amelyet 2018-ban terveznek elindítani. Annak a költségét 22,4 milliárd dollárra (4,9 milliárd forintra) becsülik jelenleg.

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analyis igazgatója úgy véli, hogy a Gazprom mindenen spórolni fog a Déli Áramlat érdekében, de attól kezdve, hogy beindítják rajta a szállítást, az orosz vállalatnak fel kell majd emelnie az exportárakat 15 százalékkal, vagy engedményt kell követelnie a beviteli vámból, ellenkező esetben a gázvezeték veszteséges lesz számára.

A Déli Áramlaton, amely Ukrajna elkerülésével Magyarországon keresztül és Magyarországra is eljuttatja majd az orosz gázt, 2015 végétől, 2016 elejétől tervezik beindítani az első szállításokat. A gázvezeték teljes teljesítményét 2018-ra éri el, akkor már évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít majd.