close
Hatszázmilliós megtakarítás a közös villamos energia beszerzéssel
Áram - Egyéb

Hatszázmilliós megtakarítás a közös villamos energia beszerzéssel

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és 62 állami tulajdonú társaság 2014. évre vonatkozóan közös közbeszerzése keretében összesen 266 GWh villamos energiát szerzett be. A közös tender eredményeként a portfóliószinten elért megtakarítás éves szinten összesen 592,87 millió forint.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetése a takarékos gazdálkodás és észszerűség jegyében közös beszerzéseket szervez. A 2014. évre vonatkozó közös villamos energia beszerzéshez 62 állami tulajdonú vállalat csatlakozott önkéntesen. A kezdeményezés célja, hogy a társaságok a felhasznált energia beszerzési árának csökkentése mellett egységes, átlátható és a társaságok számára kedvező szerződéseket írhassanak alá.

A közös versenyeztetés eredményeként minden résztvevő egységes szerződést írt alá a szolgáltatókkal, ugyanakkor a résztvevők fogyasztását egy portfóliószinten plusz-mínusz 20%-os toleranciasávon belül kezelik a kereskedők. Jelentős eredmény továbbá, hogy a közös villamos energia közbeszerzés portfóliszinten 592,87 millió forintos megtakarítást jelent.

A tender kevésbé számszerűsíthető, ám meghatározó eredménye, hogy a csoportos beszerzés lefolytatása során a társaságok adatszolgáltatást nyújtottak a fogyasztási helyekről, a szerződéses feltételekről és egyéb a villamos energiagazdálkodásra vonatkozó adatokról. Az információk segítséget nyújthatnak egy további költségoptimalizálást célzó energiaaudit tevékenység lefolytatására.

A nyílt közbeszerzési eljárásban négy részcsoportra lehetett külön részajánlatot tenni. A csoportok kialakításánál elsődleges szempont a fogyasztási görbék optimalizálása, illetve a kereskedői kockázatok csökkentése volt az alacsonyabb árak elérése érdekében.

A közbeszerzési eljárás nyertesen az első három részcsoport tekintetében az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt, a negyedik részcsoport tekintetében pedig az E.ON Energiaszolgáltató Kft.

„Az MNV Zrt. az elmúlt három évben hét közös közbeszerzési projektet bonyolított le, melyeknek köszönhetően portfóliószinten 1,9 milliárd megtakarítást sikerült elérni. A közös tenderek sikeressége bizonyítja, hogy ezen az úton hasznos továbblépni, hiszen felelős tulajdonosként célunk a takarékos gazdálkodás megvalósítása.” – mondta Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.