close
Másfél milliárd eurós boszniai beruházást készít elő a CEZ
Áram - Egyéb

Másfél milliárd eurós boszniai beruházást készít elő a CEZ

Másfél milliárd euró nagyságú energetikai beruházást készít elő Boszniában a Cseh Energetikai Művek (CEZ). A projektet a boszniai kormány is támogatja. A CEZ feltétele azonban először készüljön egy mélyreható (due dieligence) háttérelemzés, amelyből nyilvánvalóvá válna, hogy a tervek megvalósíthatóak-e vagy sem. “A CEZ feltélele egy due diligence elvégzése, valamint tanulmányok elkészítése a projektek megvalósításától. Esetleges beruházásainkat ezek eredményétől tesszük függővé” – nyilatkozta Eva Nováková, a CEZ szóvivője.

Miladin Gligoric, a boszniai kormány gazdasági és energetikai minisztere a Hospodárské Noviny című prágai lapnak elmondta, hogy bosnyák részről az Elektroprivreda Republike Srpske cég venne részt a projektben. A felek a közeljövőben várhatóan egy keretszerződést írnak alá a jövőbeni együttműködésről. A tervek között van egyebek között két új villanyerőmű felépítése Ugljevik és Gacko boszniai települések közelében, ahol már működnek kisebb erőművek, továbbá egy szénbánya beindítása és fejlesztése is.

A beruházások 1,5 milliárd eurós nagysága a bosnyák fél adata, amelyet a CEZ nem kívánt kommentálni. “Ez egy becslés, s egyelőre nincs eldöntve, hogy milyen távlatban valósítanánk meg a beruházást” – mondta a lapnak Vladimír Schmalz, a CEZ beszerzésekért felelős főnöke. Megjegyezte: ha a beruházás megvalósul, akkor az a cseh cégek egyik legnagyobb külföldi beruházása lesz. Gligoric miniszter szerint a projekt a a régióban is az egyik legnagyobb beruházásnak számítana.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.