close
Felértékelődhet a nukleáris energia szerepe
Egyéb - Gáz

Felértékelődhet a nukleáris energia szerepe

Hét közép- és kelet-európai ország energiaügyi vezetőjét hívta tanácskozásra Magyarország – írja a Financial Times. A találkozó célja, hogy alternatív stratégiákról beszéljenek az orosz gázimporttal kapcsolatosan. A kezdeményezés oka, hogy Oroszország az utóbbi napokban többször is csökkentette a szállított gáz mennyiségét a hazai fogyasztásnövekedésre hivatkozva. Oroszországban 1979 óta a leghidegebb tél van. Az Oroszországból érkező gázimport során szállított energiahordozó volumenét az utóbbi napokban többször 20-25%-kal csökkentette az orosz fél egyoldalúan. A Gazprom ezt azzal indokolta, hogy a hazai szükségletek miatt az export korlátozására szorult. Az orosz kormány már a vésztartalékokhoz nyúlt gázból, olajból és szénből.

Az orosz gázexport korlátozása Európa felé a nagyon hideg időszakokban eddig sem volt példa nélküli. A mostani orosz lépésre ugyanakkor különösen érzékeny időpontban került sor, ugyanis néhány hete még komoly viták folytak Ukrajnával a gázszállítás technikai feltételeiről.

A fenti bonyodalmak miatt egyre több ország részéről fogalmazódik meg, hogy a lehető legjobban függetlenítse magát az orosz gáztól. Ez a megközelítés egész Európa energiapolitikai stratégiáját megváltoztathatja. Szakértők szerint az egyik következmény lehet pl. a nukleáris energia szerepének felértékelődése.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.