close
Makó nem lesz Kánaán
Egyéb - Gáz

Makó nem lesz Kánaán

Van gĂĄz MakĂł alatt, de kevesebb, mint azt korĂĄbban mĂĄsok becsĂźltĂŠk, ĂŠs egyelőre a gazdasĂĄgossĂĄg is vizsgĂĄlandĂł – derĂźlt ki a terĂźleten kutatĂł Mol tĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn. MindazonĂĄltal a magyar cĂŠg lĂĄt esĂŠlyt a gazdasĂĄgos kitermelĂŠsre – fejtette ki Áldott ZoltĂĄn kutatĂĄs-termelĂŠsi Ăźgyvezető igazgatĂł – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A mĂşlt hĂŠten az amerikai ExxonMobil egy bonyolult Ăźgyletsorozat rĂŠvĂŠn bevĂĄsĂĄrolta magĂĄt a Mol ĂŠs a kanadai Falcon tulajdonĂĄban lĂŠvő gĂĄzmezőkbe. A kutatĂĄs kĂśltsĂŠgeinek nagy rĂŠszĂŠt mĂĄr az amerikaiak ĂĄlljĂĄk. A Mol szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint siker esetĂŠn a majdani gĂĄz mintegy 40-40 szĂĄzalĂŠka a Molt ĂŠs az ExxonMobilt, kĂśzel 20 szĂĄzalĂŠka pedig a Falcont illetnĂŠ meg. KorĂĄbban a Falconhoz kapcsolĂłdĂłan sajtĂłhĂ­rek 600-1000 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres fĂśld alatti gĂĄzkĂŠszletekről regĂŠltek, ami a magyar forradalmi sĂĄmĂĄnoktĂłl kezdve a publicistĂĄkig egy pillanatra sokakban a mesĂŠs gazdagsĂĄg kĂŠpĂŠt vetĂ­tette fel. Az ExxonMobil ĂŠs a Mol nemrĂŠg elkĂŠszĂźlt tanulmĂĄnya ugyanakkor az egĂŠsz terĂźlet alatt mintegy 340 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter kitermelhető gĂĄzt valĂłszĂ­nűsĂ­t. Ennek a kĂśvetkező 30 ĂŠvben technikailag mintegy 30 szĂĄzalĂŠka hozhatĂł a felszĂ­nre. Az viszont, hogy ez megĂŠrnĂŠ-e, mĂŠg nem tisztĂĄzott. Ugyanakkor a becslĂŠs mĂŠg Ă­gy is elĂŠg nagy ahhoz, hogy a MakĂł alatti Ăşgynevezett nem hagyomĂĄnyos kőzetekben folytassĂĄk a kutatĂĄsokat. A gĂĄz nagy rĂŠsze mintegy nĂŠgy kilomĂŠter mĂŠlyen talĂĄlhatĂł, ami az olcsĂłbb, bevett mĂłdon nem termelhető ki. Elhangzott: ha a kutatĂĄsok sikerrel jĂĄrnak, a kitermelĂŠs legkorĂĄbban 2012-ben indulhatna el.

Áldott ZoltĂĄn leszĂśgezte: az orszĂĄg ettől mĂŠg a jĂśvőben is gĂĄzbehozatalra szorul. HozzĂĄfűzte: ahhoz, hogy folytassĂĄk a lĂŠnyegĂŠben a ’70-es ĂŠvek Ăłta ismert adottsĂĄgĂş mezők tĂśbb szĂĄzmilliĂł dollĂĄrt igĂŠnylő kutatĂĄsĂĄt, szĂźksĂŠges annak remĂŠnye, hogy a gĂĄzĂĄrak a jĂśvőben legalĂĄbbis nem mĂŠrsĂŠklődnek jelentősen. Holoda Attila eurĂĄzsiai kutatĂĄs-termelĂŠsi igazgatĂł kĂŠrdĂŠsĂźnkre, hogy a sikeres bĂĄnyĂĄszat csĂśkkentenĂŠ-e a hazai gĂĄzĂĄrat, azt felelte: a makĂłi a tĂĄvoli mezőkről ideszĂĄllĂ­tott gĂĄz ĂĄrĂĄval bizonyĂĄra versenykĂŠpes lenne. Azt azonban, hogy a fogyasztĂłk mennyiĂŠrt vehetik majd meg, a kereskedők, a piac dĂśnti el – szĂśgezte le.

Â