close
A folyékony gáz beelőzi a vezetékeket
Egyéb - Gáz

A folyékony gáz beelőzi a vezetékeket

DĂŠli ĂĄramlat vagy Nabucco? – szĂłl a kĂŠrdĂŠs. LegkorĂĄbban Ukrajna ĂŠs Krk-szigeti gĂĄzlefejtő – hangzik a vĂĄlasz. Katar OrbĂĄn Viktornak mĂĄr ajĂĄnlja is gĂĄzĂĄt, ami 2012-től a tengeri lefejtőn ĂĄt juthatna el hozzĂĄnk. KĂŠrdĂŠs, mennyire gazdasĂĄgosan – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

2012-re valĂłban lĂŠtrejĂśhet a horvĂĄt Krk-szigeten tervezett folyĂŠkonygĂĄz-lefejtő ĂĄllomĂĄs ĂŠs MagyarorszĂĄg kĂśzĂśtti csővezetĂŠkes kapcsolat – mondta lapunknak Kutas IstvĂĄn, a lefejtő-beruhĂĄzĂĄsban ĂŠrdekelt nĂŠmet E.ON hazai gĂĄzcĂŠgĂŠnek szĂłvivője. Annak kapcsĂĄn kĂŠrdeztĂźk, hogy OrbĂĄn Viktor, a Fidesz elnĂśke Katarban az ott termelt gĂĄz magyarorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgeiről tĂĄrgyalt. (NĂŠmi meglepetĂŠst keltve a KĂźlĂźgyminisztĂŠriumban.)

Katar a vilĂĄg egyik leggazdagabb gĂĄzlelőhelye. Ahmed Abdullah al-Mahmoud kĂźlĂźgyi ĂĄllamminiszter a magyar ellenzĂŠki vezetőnek felvetette: 2012-től MagyarorszĂĄgra is szĂ­vesen szĂĄllĂ­tanĂĄnak gĂĄzt. AzĂŠrt nem korĂĄbban, mert akkorra lesz szabad kĂŠszletĂźk. KorĂĄbban egyĂŠbkĂŠnt sem tudnĂĄnk fogadni a szĂĄllĂ­tmĂĄnyokat. MagyarorszĂĄgnak ugyanis egyelőre nincs az ÖbĂśl menti tĂŠrsĂŠggel csővezetĂŠkes kapcsolata. A hajĂłkon, folyĂŠkony ĂĄllapotban szĂĄllĂ­tott LNG-gĂĄzt lefejtő Ăźzemekkel szintĂŠn nem ĂĄllunk ĂśsszekĂśttetĂŠsben. Noha OrbĂĄn Viktorral az E.ON előzetesen nem egyeztetett, Kutas IstvĂĄn szerint a lehetősĂŠg 2012-re valĂłban megteremtődhet. BĂĄr a Krk-szigeten tervezett tengeri gĂĄzlefejtő gyĂĄr mĂŠg csak papĂ­ron lĂŠtezik, 2012-ben mĂĄr Ăźzembe ĂĄllhat. Akkorra pedig – legalĂĄbbis GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk legutĂłbb tett kijelentĂŠsei alapjĂĄn – mĂĄr a HorvĂĄtorszĂĄgot ĂŠs MagyarorszĂĄgot ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk is elkĂŠszĂźl.

Kutas IstvĂĄn kijelentette: anyavĂĄllalatuk, a nĂŠmet E.ON Ruhrgas mĂĄr megkezdte azokat a kereskedelmi tĂĄrgyalĂĄsokat, amelyek rĂŠvĂŠn a tĂŠrsĂŠgbe – Ă­gy MagyarorszĂĄgra is – a krki lefejtőn keresztĂźl ĂŠrkezhetne gĂĄz.

Az időpontok ĂśsszevetĂŠsĂŠből nyilvĂĄnvalĂł, hogy az első valĂłban “OroszorszĂĄgtĂłl fĂźggetlen” gĂĄzĂştvonal az LNG-terminĂĄl 2012-es Ăźzembe helyezĂŠsĂŠvel jĂśhet lĂŠtre, megelőzve az orosz DĂŠli ĂĄramlat 2013-ra ĂŠs az “eurĂłpai” Nabucco gĂĄzvezetĂŠk 2013-14-re datĂĄlt beindulĂĄsĂĄt. (Nem is beszĂŠlve arrĂłl, hogy a hazai gĂĄzcsĂśvek gazdĂĄja, a Mol ekĂśzben az ukrĂĄn TestvĂŠrisĂŠg vezetĂŠket bővĂ­ti.)

A horvĂĄtorszĂĄgi beszĂĄllĂ­tĂĄs jelentősĂŠgĂŠt illetően azonban Kutas IstvĂĄn ĂłvatossĂĄgra intett: mivel a tengeri lefejtőĂĄllomĂĄsok gĂĄza irĂĄnt hatalmas a kereslet, ĂŠs az első Ăźtemben az egĂŠsz tĂŠrsĂŠg ellĂĄtĂĄsĂĄra csak ĂŠvi tĂ­zmilliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄs ĂĄll majd Ăźzembe (ez viszonylag kis mennyisĂŠg). KĂŠrdĂŠs, hogy mennyi MagyarorszĂĄgra szĂĄllĂ­tandĂł gĂĄz “fĂŠr be” KrknĂŠl versenykĂŠpes ĂĄron – figyelmeztetett.

A Mol szintĂŠn nem egyeztetett előzetesen OrbĂĄn Viktorral – mondta el kĂŠrdĂŠsĂźnkre Somlyai DĂłra belfĂśldi kommunikĂĄciĂłs igazgatĂł. HozzĂĄtette: a Krk-szigetek irĂĄnyĂĄbĂłl MagyarorszĂĄgra tervezett gĂĄzĂştvonal a Mol szĂĄmĂĄra Ăźzletileg fontos, de vĂĄrhatĂł kapacitĂĄsa miatt a kĂśzeljĂśvőben nem lehet ĂŠrdemi versenytĂĄrsa az egyĂŠb szĂĄrazfĂśldi vezetĂŠkes forrĂĄsoknak. A Mol egyĂŠbkĂŠnt tagja a Nabucco ĂŠs a DĂŠli ĂĄramlat hazai szakaszĂĄt tervező csapatnak, igaz, utĂłbbi tulajdonjogĂĄra magyar rĂŠszről mĂĄst jelĂśltek ki. A krki gĂĄzt beszĂĄllĂ­tĂł vezetĂŠk horvĂĄt- magyar szakaszĂĄt szintĂŠn a Mol leĂĄnyvĂĄllalata valĂłsĂ­tja meg.

Â