close
Magyar-szlovák szándéknyilatkozat a földgázvezeték projektről
Egyéb - Gáz

Magyar-szlovák szándéknyilatkozat a földgázvezeték projektről

SzĂĄndĂŠknyilatkozatban erősĂ­tette meg az OrszĂĄgos VillamostĂĄvvezetĂŠk ZRt. (OVIT) ĂŠs a szlovĂĄk Eustream azt, hogy folytatni kĂ­vĂĄnjĂĄk a magyar-szlovĂĄk fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł ĂśsszekĂśtő-vezetĂŠk projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt – kĂśzĂślte a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg pĂŠnteken.

 

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozĂł OVITa szeptember 6-ĂĄn megtartott kĂśzgyűlĂŠsen dĂśntĂśtt arrĂłl, hogy a projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠtmilliĂĄrd forint jegyzett tőkĂŠvel Magyar GĂĄz Tranzit Zrt. nĂŠven cĂŠget alapĂ­t.A szlovĂĄk fĂśldgĂĄz rendszerĂźzemeltető Eustream ĂŠs az OVIT abban ĂĄllapodott meg, hogy a vezetĂŠket 2015. januĂĄr elsejĂŠn helyezik Ăźzembe.

A kĂŠt vĂĄllalat megegyezett a tovĂĄbbi egyĂźttműkĂśdĂŠs rĂŠszleteiről, a vĂŠgrehajtĂĄs legfontosabb hatĂĄridőiről, valamint a projekt finanszĂ­rozĂĄsĂĄrĂłl – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben. A tervezett mintegy 115 kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk VecsĂŠs ĂŠs aszlovĂĄkiai VelkĂŠ Zlievce kĂśzĂśtt hĂşzĂłdik majd. A beruhĂĄzĂĄs Ăśsszesen tĂśbb mint 100 milliĂł eurĂłba kerĂźl, amelyből 30 milliĂł eurĂłt a European Energy Programme for Recovery (EEPR) tĂĄmogatĂĄsĂĄbĂłl fedeznĂŠnek.

Az OVIT ĂŠs a Eustream kĂśzĂśs kĂśzlemĂŠnye hangsĂşlyozza, hogy a projekt ĂŠletkĂŠpes ĂŠs gazdasĂĄgosan megvalĂłsĂ­thatĂł, s kiemeltem elsőbbsĂŠget ĂŠlvez a magyar ĂŠs a szlovĂĄk fĂŠlnĂŠl. A projektet tĂĄmogatja a kĂŠt ĂŠrintett ĂĄllam kormĂĄnya ĂŠs az EurĂłpai BizottsĂĄgis. Az ĂśsszekĂśttetĂŠs ugyanis nĂśveli a szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalak diverzifikĂĄciĂłjĂĄt ĂŠs jelentősen hozzĂĄjĂĄrul EurĂłpa energiabiztonsĂĄgĂĄnak erősĂ­tĂŠsĂŠhez.

Az Ăşj hatĂĄrkeresztező kapacitĂĄs elősegĂ­ti a gĂĄzpiac likviditĂĄsĂĄt ĂŠs nĂśveli a kĂśzĂŠp-eurĂłpai rĂŠgiĂł fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgĂĄt. Az ĂśsszekĂśttetĂŠs SzlovĂĄkia szĂĄmĂĄra stratĂŠgiailag fontos ahhoz, hogy az orszĂĄg hozzĂĄfĂŠrjen az előkĂŠszĂ­tĂŠs alatt ĂĄllĂł eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkekhez, kĂśztĂźk a Nabucco-hoz ĂŠs a DĂŠli Áramlathoz valamint a horvĂĄt cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz (LNG) terminĂĄlhoz.

 

Â