close
Innovációs Stratégia: nem épül nagy vízerőmű
Egyéb - Megújuló

Innovációs Stratégia: nem épül nagy vízerőmű

A megĂşjulĂł energiĂĄk hasznosĂ­tĂĄsĂĄt is tartalmazza a Nemzeti KĂśrnyezettechnolĂłgiai InnovĂĄciĂłs StratĂŠgia (NKIS), amely az azt elfogadĂł kormĂĄnyhatĂĄrozat mellĂŠkletekĂŠnt jelent meg a legĂşjabb Magyar KĂśzlĂśnyben.

A megújuló energiák kapcsán az NKIS egy akadémiai tanulmányból idéz. Napenergiából a jelenleg hasznosított 30-szorosa, geotermikus energiából a 14-szerese, szélenergiából a 13-szorosa, míg vízenergiából a 7-szerese áll rendelkezésre. Legnagyobb jelentősége a biomasszának lesz a jövőben, miután ennek a hasznosítása a legelmaradottabb.

Nagy vízi erőmű nem épül, a kisebb vízfolyásokon támogatja a létesítésüket a stratégia. Az NKIS magáévá teszi azt az uniós irányelvet, amely szerint 2019-től az új középületek, 2020-tól pedig minden új épület közel nulla energia-igényű legyen.

Az NKIS melléklete táblázatot közöl a környezetvédelemmel kapcsolatos területek foglalkoztatottairól. Az ilyen szolgáltatóknál 2009-ben 20 ezren dolgoztak, a számuk 2020-ra 50 ezerre növekszik. A környezetvédelmi iparban tevékenykedők száma pedig 19 ezerről 47 ezerre emelkedik.

Â