close
A háttérben nem volt baj a Déli áramlattal
Egyéb - Gáz

A háttérben nem volt baj a Déli áramlattal

MĂ­g a Fidesz – ĂŠs kĂźlĂśnĂśsen OrbĂĄn Viktor – ellenzĂŠkben harsĂĄnyan tiltakozott az orosz DĂŠli ĂĄramlat gĂĄzvezetĂŠk magyarorszĂĄgi szakaszĂĄra kĂśtĂśtt szerződĂŠs ellen, a Fidesz elnĂśke amerikai diplomatĂĄknak mĂĄr 2009 novemberĂŠben bevallotta: nincs ellenĂŠre a beruhĂĄzĂĄs – derĂźl ki egy, a WikiLeaks ĂĄltal kĂśzzĂŠtett, budapesti keltezĂŠsű diplomĂĄciai tĂĄviratbĂłl – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Sőt, OrbĂĄn ez Ăźgyben kĂśvetendőnek tartotta a GyurcsĂĄny–Bajnai-kormĂĄny politikĂĄjĂĄt. Egy irat szerint OrbĂĄn mĂĄr 2008-ban Ăşgy fogalmazott az őt faggatĂł amerikai diplomatĂĄknak: a DĂŠli ĂĄramlat ĂŠs a Nabucco kĂśzti vita ĂŠlezĂŠsĂŠvel elsősorban a GyurcsĂĄny-kormĂĄny pozĂ­ciĂłjĂĄt kĂ­vĂĄntĂĄk gyengĂ­teni. 2009 vĂŠgĂŠn Richard Morningstarnak, az amerikai kĂźlĂźgyminisztĂŠ rium energiaĂźgyi kĂźlĂśnmegbĂ­zottjĂĄnak, 2010 elejĂŠn pedig Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykĂśvetnek az irat szerint OrbĂĄn Ăşgy nyilatkozott: nem ellenzi a MagyarorszĂĄgot is ĂŠrintő orosz DĂŠli ĂĄramlat gĂĄzvezetĂŠktervet.

Nem volt ez mindig Ă­gy. MiutĂĄn a GyurcsĂĄny-kormĂĄny 2008-ban alĂĄĂ­rta a DĂŠli ĂĄramlat magyarorszĂĄgi szakaszĂĄrĂłl szĂłlĂł magyar–orosz szerződĂŠst, a Fidesz politikusai hevesen tiltakoztak. A legkemĂŠnyebben maga OrbĂĄn Viktor fogalmazott, aki ezt a GyurcsĂĄny-kormĂĄny ĂĄltal a nĂŠp ellen elkĂśvetett puccsnak nevezte. A szerződĂŠst alkotmĂĄnyjogilag ĂŠrvĂŠnytelennek tartotta, ĂŠs Ă­gĂŠretet tett arra, hogy kormĂĄnyon azt mĂłdosĂ­tjĂĄk. Ezt kĂśvetően kĂśrĂźlbelĂźl 2009 novemberĂŠig a Fidesz politikusai rendre – kĂźlĂśnbĂśző vĂŠrmĂŠrsĂŠklettel bĂĄr, de – elĂ­tĂŠltĂŠk a szerződĂŠst, amit esetenkĂŠnt OroszorszĂĄg-ellenes kritikĂĄval fűszereztek. Mint arrĂłl lapunk korĂĄbban beszĂĄmolt, 2009 novemberĂŠben Vlagyimir Putyin orosz kormĂĄnyfő pĂĄrtjĂĄnak kongresszusĂĄn fĂŠlĂłrĂĄs „spontĂĄn” megbeszĂŠlĂŠst folytatott OrbĂĄn Viktorral. EzutĂĄn a Fidesz a vĂĄlasztĂĄsokig hallgatott az Ăźgyről. KormĂĄnyon aztĂĄn a kĂźlĂźgyminiszter ĂŠs a magyar–orosz kapcsolatokĂŠrt felelős kormĂĄnymegbĂ­zott is tett halk tĂĄmogatĂł nyilatkozatokat DĂŠli ĂĄramlat-Ăźgyben. A szerződĂŠs felmondĂĄsa, mĂłdosĂ­tĂĄsa fel sem merĂźlt. A miniszterelnĂśk az Ăźgyet a magyar–orosz kapcsolatokat terhelő „legkisebb problĂŠmakĂŠnt” jellemezte.

A WikiLeaks budapesti jelentĂŠsei egyĂŠbkĂŠnt arrĂłl tanĂşskodnak, hogy az amerikai diplomĂĄcia rendkĂ­vĂźli hangsĂşlyt fektetett a „Nabucco kontra DĂŠli ĂĄramlat” kĂŠrdĂŠsre. ValĂłszĂ­nűleg ezĂŠrt is vĂĄlt a magyar kĂśzbeszĂŠd tĂĄrgyĂĄvĂĄ az amĂşgy meglehetősen technikainak tűnő kĂŠrdĂŠs. Az amerikai diplomatĂĄk mindenkitől, akit az Ăźgy bĂĄrmennyire is ĂŠrintett a magyar politikĂĄban ĂŠs gazdasĂĄgban, szemĂŠlyesen kĂŠrtek vĂŠlemĂŠnyt. Az anyagok olvastĂĄn egyĂŠbkĂŠnt az amerikai diplomatĂĄkkal a magyar politika ĂŠlcsapata szĂ­vesen talĂĄlkozott. A megbeszĂŠlĂŠseken jĂłval nyĂ­ltabbnak ĂŠs őszintĂŠbbnek tűntek, mint a nyilvĂĄnossĂĄg előtt. HabĂĄr az anyagok szerint a diplomatĂĄk szĂĄndĂŠka alapvetően a „szondĂĄzĂĄs” ĂŠs nem a befolyĂĄsolĂĄs volt, kĂśzismert, hogy az EgyesĂźlt Államok a NabuccĂłt tĂĄmogatja, ĂŠs ahol csak lehet, igyekszik akadĂĄlyozni a DĂŠli ĂĄramlat előrehaladĂĄsĂĄt. OrbĂĄn bizalmas kĂśrben tett, nyilvĂĄnos szereplĂŠseinek ellent mondĂł kiĂĄllĂĄsa mĂĄr csak ezĂŠrt is meglehetősen furcsa. Ezzel ugyanis az EgyesĂźlt Államok rosszallĂĄsĂĄnak kockĂĄzatĂĄt is vĂĄllalta.