close
Az atomenergiára alapoz Prága
Atom - Egyéb

Az atomenergiára alapoz Prága

CsehorszĂĄg jĂśvőbeni energiaszĂźksĂŠgleteit az atomenergia erőteljes fejlesztĂŠsĂŠvel kĂ­vĂĄnja bebiztosĂ­tani. Az ĂĄllami energetikai koncepciĂł előzetes vĂĄltozata szerint fĂŠl ĂŠvszĂĄzad alatt egy tucatnyi atomerőmű ĂŠpĂźlne CsehorszĂĄgban, a 2060-ban az atomerőművek ĂĄllĂ­tanĂĄk elő az ĂĄram 82 szĂĄzalĂŠkĂĄt.

A koncepciĂł vĂĄzlatĂĄt az ipari ĂŠs kereskedelmi minisztĂŠrium dolgozta ki. Amennyiben megvalĂłsulna, CsehorszĂĄg Ăśtven ĂŠven belĂźl eurĂłpai atomenergiai nagyhatalommĂĄ vĂĄlna. Az ĂĄllami energetikai koncepciĂł javaslatĂĄnak vĂŠgső vĂĄltozatĂĄt az ĂŠv vĂŠgĂŠn kell a kormĂĄny elĂŠ terjesztenem. Jelenleg tĂśbbfĂŠle vĂĄltozattal dolgozunk, amelyek szĂłba jĂśhetnek, illetve megvalĂłsĂ­thatĂłak” – mondta Martin Kocourek, ipari ĂŠs kereskedelmi miniszter a HospodĂĄrskĂŠ Noviny cĂ­mű prĂĄgai gazdasĂĄgi napilapnak.

Az ĂĄllami energetikai koncepciĂł Ăśsszesen hĂĄrom vĂĄltozatot tart lehetsĂŠgesnek. Az egyik az atomenergia fejlesztĂŠse, a mĂĄsik kettő pedig azzal szĂĄmol, hogy a jĂśvőben kiterjesztik Észak-CsehorszĂĄgban a barnaszĂŠnbĂĄnyĂĄszatra kijelĂślt terĂźletet. Ez a kilencvenes ĂŠvek elejĂŠtől tilos, mert legalĂĄbb kĂŠt telepĂźlĂŠst kellene felĂĄldozni. BĂĄr az energetikai cĂŠgek erőteljesen lobbiznak, a kĂŠt telepĂźlĂŠs, illetve a szĂŠlesebb kĂśrnyĂŠk telepĂźlĂŠseinek lakĂłi ellene vannak. A politika sem egysĂŠges a kĂŠrdĂŠsben, bĂĄr az utĂłbbi időben egyre gyakrabban hallani azt, hogy a jĂśvő szempontjĂĄbĂłl a legalĂĄbb kĂŠt telepĂźlĂŠs felĂĄldozĂĄsa elkerĂźlhetetlen.

Az atomenergia fejlesztĂŠse azonban ebben a kĂŠt koncepciĂłban is rendkĂ­vĂźl nagy teret kap. CsehorszĂĄgban jelenleg ĂŠvente mintegy 20 terrawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot ĂĄllĂ­tanak elő a kĂŠt atomerőműben. Az a jĂśvőben a legmĂŠrsĂŠkeltebb tervek szerint is legalĂĄbb megnĂŠgyszereződne-megĂśtszĂśrĂśződne. Ezzel azonban CsehorszĂĄg kĂŠtszer annyi ĂĄramot ĂĄllĂ­tana elő, mint amennyi ĂŠvi fogyasztĂĄsa. Az elkĂŠpzelĂŠsek szerint a tĂśbbletet a jĂśvőben a vĂĄrhatĂłan elterjedő elektromobolik, az elektromos autĂłk feltĂśltĂŠsĂŠre hasznĂĄlnĂĄk ki, illetve exportĂĄlnĂĄk.

Â