close
Az OPEC-nél vizitel az IEA új vezetője
Egyéb - Olaj

Az OPEC-nél vizitel az IEA új vezetője

Alig nyolc nappal hivatala ĂĄtvĂŠtele utĂĄn BĂŠcsbe utazott Maria van der Hoeven, hogy talĂĄlkozzon az OPEC főtitkĂĄrĂĄval Abdullah el-Badri-val.

Szeptember elsejĂŠn vette ĂĄt a stafĂŠtabotot az International Energy Agency (IEA) Ăşj vezetője, Maria van der Hoeven. Az energiaĂźgynĂśksĂŠg Ăşj vezetőjĂŠnek mĂĄsodik Ăştja mĂĄris BĂŠcsbe vezetett, hogy talĂĄlkozzon az OPEC főtitkĂĄrĂĄval. A lĂĄtogatĂĄs fő cĂŠlja – mint azt az IEA kĂśzĂślte – a kĂŠt szervezet kĂśzĂśtti egyĂźttműkĂśdĂŠs megerősĂ­tĂŠse.

Az IEA azt is bejelentette, hogy van der Hoeven novemberben RijĂĄdba utazik. SzakĂŠrtők szerint az IEA az olajĂĄrak tovĂĄbbi csĂśkkentĂŠsĂŠĂŠrt ĂŠs a kitermelĂŠs fokozĂĄsĂĄĂŠrt lobbizik az OPEC-nĂŠl. A kőolaj-kitermelő orszĂĄgok ebben a kĂŠrdĂŠsben erősen megosztottak: elemzők szerint az OPEC-orszĂĄgok gazdasĂĄgĂĄnak a 100 dollĂĄr, vagy afĂślĂśtti olajĂĄr lenne a legkedvezőbb. A kőolajtĂłl erősen fĂźggő gazdasĂĄgĂş OPEC orszĂĄgok jelentős rĂŠsze ezĂŠrt az ĂĄrak mestersĂŠgesen magasan tartĂĄsĂĄt favorizĂĄlja, kĂśztĂźk az OPEC vezetĂŠsĂŠt ebben a ciklusban betĂśltő IrĂĄn is.

Måsok, mint az Egyesßlt Államok szoros szÜvetsÊgesÊnek szåmító Szaúdi-Aråbia hajlandóak lennÊnek nÜvelni kitermelÊsßket Ês ezzel csÜkkenteni az olajårakat. Az olajår a 2008-as 140 dollåros csúcs utån 2011-ben vÊgig a szåz dollår feletti tartomånyban tartózkodott Ês a vilåggazdasåg recesszióba fordulåsåról szóló hírek sem szorítottåk tartósan a lÊlektani hatårnak tekintett 100 dollår alå a nyersolaj åråt.