close
Líbia: a tovább romló helyzet drágította az olajat
Egyéb - Olaj

Líbia: a tovább romló helyzet drágította az olajat

Tegnap kĂŠt dollĂĄrral drĂĄgult az olaj annak ellenĂŠre, hogy SzaĂşd ArĂĄbia tĂśbblet mennyisĂŠget dobott a piacra, hogy pĂłtolja a lĂ­biai kivitel kiesĂŠse miatti rĂŠszt. A LĂ­biĂĄbĂłl ĂŠrkező hĂ­rek tovĂĄbbra is aggodalomban tartjĂĄk az olajpiacokat: a termelĂŠs tovĂĄbb csĂśkken, a belfĂśldi szĂĄllĂ­tĂĄs egyre kockĂĄzatosabb, az export zuhan. SzakĂŠrtők szerint hĂłnapokig is elhĂşzĂłdhat a mostani helyzet. 

A lĂ­biai olajexport akĂĄr teljesen meg is szűnhet egy időre, mivel az orszĂĄg legjelentősebb olajmezői a felkelők kezĂŠn lĂŠvő keleti orszĂĄgrĂŠszben helyezkedik el. A kitermelĂŠs kĂśzel hĂĄromnegyedĂŠvel csĂśkkent, tovĂĄbb nĂśvelve az olaj ĂĄrĂĄt a nemzetkĂśzi piacon. Az illetĂŠkesek a zavarok elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄn dolgoznak, ez hĂłnapokba is telhet az időkĂśzben polgĂĄrhĂĄborĂşba torkollĂł felkelĂŠsek kĂśzepette.

A Bank of America egyik illetĂŠkese a Reutersnek elmondta, az orszĂĄgban jelenlĂŠvő szĂŠnhidrogĂŠn-vĂĄllalatok tĂśbbsĂŠge mĂĄr rĂŠszlegesen vagy teljesen felfĂźggesztette műkĂśdĂŠsĂŠt, ez napi 1,2 milliĂł hordĂł kiesĂŠst jelent. Merrill Lynch hozzĂĄtette, hogy a termelĂŠs korĂĄbbi rendjĂŠnek visszatĂŠrte hĂłnapokba telhet. Egy lĂ­biai illetĂŠkes elmondĂĄsa szerint a keleti Hamada olajmezőt teljesen leĂĄllĂ­tottĂĄk, a SzarĂ­r, Nafoora ĂŠs Miszla mezők nagyjĂĄbĂłl kapacitĂĄsuk felĂŠn műkĂśdnek. A lĂ­biai olajmezők tĂśbbsĂŠge az orszĂĄg keleti rĂŠszĂŠn talĂĄlhatĂł, ott, ahol a Kadafi-ellenes felkelők mĂĄr ĂĄtvettĂŠk a hatalmat. Az Agoco lĂ­biai ĂĄllami olajvĂĄllalat egyik vezetője, Hasszan Bulifa a műkĂśdĂŠsi nehĂŠzsĂŠgeket megerősĂ­tette, hozzĂĄtĂŠve, ugyan a Hamada-mezőn dolgozĂłkat biztonsĂĄguk ĂŠrdekĂŠben hazakĂźldtĂŠk, de igyekeznek mihamarabb ĂşjraindĂ­tani a munkĂĄt. Egy Hosszam nevű, de teljes nevĂŠt elhallgatĂł olajmenedzser elmondta, a Miszla-mezőn a kapacitĂĄs minimumĂĄra csĂźkkentettĂŠk a kitermelĂŠst. Ez azt jelenti, hogy a korĂĄbbinak kevesebb, mint felĂŠt adja az olajmező, mindĂśssze szĂĄzezer hordĂł olajat naponta. HozzĂĄtette, hogy a kĂŠt, kĂśzelben fekvő SzarĂ­r ĂŠs Nafoora mezőkĂśn is hasonlĂł csĂśkkentĂŠst eszkĂśzĂśltek. BiztonsĂĄgi problĂŠmĂĄk elmondĂĄsa szerint nem adĂłdtak, a munkĂĄsok, a lĂ­biai nĂŠp ĂŠs a hadsereg egyĂźttműkĂśdik a rendes kerĂŠkvĂĄgĂĄsba valĂł visszazĂśkkenĂŠsen. Azt is elmondta a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek adott telefonos interjĂşban, hogy a MiszlĂĄrĂłl a Rasz Lanuf ĂŠs a Tobruk egysĂŠgekbe kĂźldtĂŠk az olajat, ahol jelenleg is tĂĄroljĂĄk.

A kitermelĂŠs csĂśkkenĂŠsĂŠre reagĂĄlva a brent olaj ĂĄra 114 dollĂĄrra nőtt hordĂłnkĂŠnt, egy nap alatt kĂŠt dollĂĄrral. TĂśrtĂŠnt ez annak ellenĂŠre, hogy SzaĂşd-ArĂĄbia ekĂśzben a kĂ­nĂĄlatkiesĂŠst orvosolva megnĂśvelte kitermelĂŠsĂŠt. A kĂśzel-keleti olajorszĂĄgok kĂśzĂźl ez az egyetlen, amelyik vĂŠsz esetĂŠn ilyen mĂłdon be tud avatkozni a piaci hatĂĄsokba – mondjĂĄk egyes szakĂŠrtők. A fĂŠlelem a nemzetkĂśzi olajpiacon a lĂĄzadĂĄsok tovĂĄbbterjedĂŠsĂŠt illetően mĂŠg mindig ĂŠl, ĂŠs amĂ­g a mostani nyugtalansĂĄg nem enyhĂźl, az olaj ĂĄra tovĂĄbbra is nőhet.