close
Ma ülésezik az EU Energia Tanácsa
Áram - Egyéb - Gáz

Ma ülésezik az EU Energia Tanácsa

Az EurĂłpai UniĂł Energia TanĂĄcsa ma tartja ĂźlĂŠsĂŠt BrĂźsszelben, Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter elnĂśklĂŠsĂŠve  – kĂśzĂślte a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium. A tanĂĄcsĂźlĂŠs napirendjĂŠn szerepel az energiapiacok integritĂĄsĂĄrĂłl ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄrĂłl szĂłlĂł rendelet tervezete, tanĂĄcsi kĂśvetkeztetĂŠsek elfogadĂĄsa, a kiemelt energetikai cĂŠlok megtĂĄrgyalĂĄsa. 


Az NFM közlése szerint résztvevők a tanácsülésen megvitatják az energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelet tervezetének (REMIT) előrehaladásáról szóló jelentést.

Az Európai Unió belső energia- és földgázpiacát egyre nagyobb fokú liberalizáció jellemzi, ezzel párhuzamosan pedig az összekapcsolódás mértéke is egyre jelentősebb. A földgáz és a villamos energia termelésének, szállításának, árszínvonalának és kereskedelmének határokon átnyúló hatásai is egyre markánsabban jelennek meg. Ezeken a piacokon fokozódik a visszaélések és a manipulációk kockázata.

Az ĂĄltalĂĄnossĂĄgban rendelkező pĂŠnzĂźgyi eszkĂśzĂśkkel valĂł visszaĂŠlĂŠsről ĂŠs a pĂŠnzĂźgyi eszkĂśzĂśk piacaikrĂłl szĂłlĂł irĂĄnyelvek mellett az EurĂłpai BizottsĂĄg elkĂŠszĂ­tette a fĂśldgĂĄz ĂŠs a villamos energia nagykereskedelmi piacĂĄra vonatkozĂł javaslatĂĄt. A tervezet olyan szabĂĄlyokat tartalmaz, amelyek lehetővĂŠ teszik a piaci visszaĂŠlĂŠsek ĂŠs manipulĂĄciĂłk megelőzĂŠsĂŠt ĂŠs az ĂŠrintett piac ellenőrzĂŠsĂŠt – Ă­rja az NFM.

Az ĂźlĂŠsen a szakminiszterek tanĂĄcsi kĂśvetkeztetĂŠseket fogadnak el az EurĂłpai BizottsĂĄg “Energia 2020 StratĂŠgia” ĂŠs az “InfrastruktĂşra prioritĂĄsok 2020-ig ĂŠs azon tĂşl” dokumentumokrĂłl. A magyar elnĂśksĂŠg sikerekĂŠnt kĂśnyvelhető el, hogy a napirenden valamennyi tagĂĄllam egyetĂŠrtĂŠsĂŠt bĂ­rĂł kĂśvetkeztetĂŠsek szerepelnek – kĂśzĂślte az NFM.

A miniszterek eszmecserét folytatnak az Európai Szemeszter energia ágazatbeli összefüggéseiről, ezzel hozzájárulnak magához a szemeszterhez és a tavaszi Európai Tanács előkészítéséhez.

Az ĂźlĂŠsen az EurĂłpai BizottsĂĄg bemutatja a “MegĂşjulĂł energia: A 2020-ra szĂłlĂł cĂŠlkitĹązĂŠs teljesĂ­tĂŠse terĂŠn tett előrehaladĂĄs” cĂ­mĹą anyagĂĄt, valamint GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos tĂĄjĂŠkoztatĂĄst nyĂşjt a DĂŠli GĂĄzfolyosĂłval kapcsolatos legĂşjabb fejlemĂŠnyekről, a tovĂĄbbhaladĂĄs lehetsĂŠges irĂĄnyĂĄrĂłl – tĂĄjĂŠkoztatott a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium.