close
Líbiai olajérdekeltségek Európában
Egyéb - Olaj

Líbiai olajérdekeltségek Európában

LĂ­bia az utĂłbbi ĂŠvekben szinte ĂŠszrevĂŠtlenĂźl tett szert – felvĂĄsĂĄrlĂĄsok rĂŠvĂŠn – sajĂĄt ĂĄsvĂĄnyolaj-konszernre EurĂłpĂĄban: a HEM cĂŠg tulajdonĂĄban lĂŠvő Tamoil-kĂşthĂĄlĂłzat a lĂ­biai ĂĄllam szĂĄzszĂĄzalĂŠkos leĂĄnyvĂĄllalata. A vĂĄllalkozĂĄs magvĂĄt a Rotterdamban bejegyzett Oilinvest B.V. kĂŠpezi, ennek tulajdonosa pedig a Libyan Investment Authority nevĹą ĂĄllami befektetĂŠsi alap. EzĂĄltal az Oilinvest kĂśzvetlenĂźl Moammer Kadhafi irĂĄnyĂ­tĂĄsa alatt ĂĄll. 


A cĂŠg terjeszkedĂŠsĂŠt jĂłl mutatja az eurĂłpai – de főleg a nĂŠmetorszĂĄgi – Tamoil-kĂşthĂĄlĂłzat szĂĄmottevő gyarapodĂĄsa: 2007-ben a lĂ­biai mĂĄrkĂĄnak mĂŠg csak 265 benzinkĂştja volt nĂŠmet fĂśldĂśn; mĂĄra ezek szĂĄma 395-re emelkedett. A tĂśltőállomĂĄsok nagy rĂŠsze HEM mĂĄrkanĂŠv alatt Ăźzemel. A cĂŠg ĂźzletpolitikĂĄjĂĄnak bevallott cĂŠlja, hogy “megszilĂĄrdĂ­tsa piaci pozĂ­ciĂłjĂĄt a kĂśzepes nagysĂĄgĂş Ăźzemanyag-forgalmazĂłk ĂŠlvonalĂĄban” – Ă­rta a Berliner Zeitung.

Kadhafi németországi üzlete nyereséget termel: 2009-ben az adózás előtti eredmény 97 millió euró volt; a 2007. évi mutatóhoz képest ez 20 százalékos növekedést jelent. Németország mellett főleg Svájcban és Olaszországban üzemelnek Tamoil-kutak. Saját közlése szerint Európában összesen 2800 töltőállomása van a líbiai cégnek.

A Tamoilnak hĂĄrom olajfinomĂ­tĂłja van EurĂłpĂĄban, kĂśzĂźlĂźk az egyik Hamburgban talĂĄlhatĂł. A nĂŠmetorszĂĄgi kĂşthĂĄlĂłzat zĂśmmel HamburgbĂłl kapja az Ăźzemanyagokat, egyĂşttal azonban mĂĄs finomĂ­tĂłktĂłl is vĂĄsĂĄrol. Az EurĂłpĂĄban talĂĄlhatĂł lĂ­biai olajfinomĂ­tĂłk viszont jobbĂĄra kĂśzvetlenĂźl LĂ­biĂĄbĂłl kapnak nyersolajat. A konszern adatai szerint 2009-ben a vĂĄsĂĄrolt nyersolaj 55 szĂĄzalĂŠka az ĂŠszak-afrikai orszĂĄgbĂłl ĂŠrkezett.

A Tamoil nĂŠmetorszĂĄgi Ăźzlete ĂŠrdekes helyzetbe kerĂźlhet, amennyiben az EurĂłpai UniĂł csakugyan gazdasĂĄgi szankciĂłkat fogadna el Kadhafi rezsimjĂŠvel szemben – pĂŠldĂĄul bankszĂĄmlĂĄk zĂĄrolĂĄsĂĄt ĂŠs kĂźlfĂśldi vagyonrĂŠszek lefoglalĂĄsĂĄt.

“Legfőbb ideje mĂĄr, hogy az EU a tettek mezejĂŠre lĂŠpjen a LĂ­bia elleni szankciĂłkkal” – mondta a nĂŠmet ĂşjsĂĄgnak Elvira Drobinski-Weiss, a szociĂĄldemokrata pĂĄrt (SDP) szĂłvivője. HozzĂĄtette: a bĂźntetőintĂŠzkedĂŠsek hatĂĄlyĂĄnak ki kell terjednie az eurĂłpai vagyonrĂŠszekre, kĂśztĂźk az ĂĄsvĂĄnyolaj-Ăźzletre ĂŠs benne a Tamoil cĂŠgre is. “Tarthatatlan, hogy a jelenlegi polgĂĄrhĂĄborĂşs helyzetben a Kadhafi-rezsim hatalmas pĂŠnzekhez jusson az EurĂłpĂĄban lebonyolĂ­tott Ăźzletekből” – fogalmazott az SDP szĂłvivője.