close
Iránnak tetszik a magas olajár
Egyéb - Olaj

Iránnak tetszik a magas olajár

Az irĂĄni olajminiszter felszĂłlĂ­totta SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄt, tartĂłzkodjon az olajkitermelĂŠs elhamarkodott emelĂŠsĂŠtől – kĂśzĂślte vasĂĄrnap az irĂĄni IRNA hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. “Az OPEC nem hozott dĂśntĂŠst rendkĂ­vĂźli ĂźlĂŠs tartĂĄsĂĄrĂłl a kitermelĂŠsi szint megemelĂŠsĂŠre … SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄnak tartĂłzkodnia kellene a kitermelĂŠs elhamarkodott megemelĂŠsĂŠtől … legfőkĂŠppen egy ilyen dĂśntĂŠs ĂśnĂĄllĂł meghozatalĂĄtĂłl … nincs szĂźksĂŠg a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre” – mondta MaszĂşd Mir Kazemi irĂĄni olajminiszter az IRNA hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgnek.


Az olajárak a múlt héten megközelítették a hordónkénti 120 dolláros szintet a líbiai olajtermelés kiesésének hatására. A napi mintegy 1,3 millió hordós líbiai olajexportnak 80 százalékát európai finomítók veszik fel. 
    A héten Szaúd-Arábia több, az olajszállítási kiesések által érintett európai olajipari vállalattal is tárgyalásokat folytatott és kifejezte szándékét a szállítási kiesések pótlására. Szaúd-Arábia biztosította tárgyaló feleit arról, hogy képes a líbiaihoz hasonló minőségű könnyűolajat szállítani rövid határidővel és az eljuttatni az európai piacra.