close
Fellegi: az EU-nak vannak eszközei az ellátásbiztonság garantálására
Egyéb - Gáz - Olaj

Fellegi: az EU-nak vannak eszközei az ellátásbiztonság garantálására

Az EurĂłpai UniĂł ĂłriĂĄsi gazdasĂĄg, megvan minden szĂźksĂŠges eszkĂśze ahhoz, hogy biztosĂ­tsa a megfelelő energiaellĂĄtĂĄst az Észak-AfrikĂĄban kialakult helyzet ellenĂŠre is – jelentette ki Fellegi TamĂĄs nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter hĂŠtfőn BrĂźsszelben.  Az EU-tagorszĂĄgok energiaĂźgyekben illetĂŠkes minisztereinek ĂźlĂŠse előtt – annak soros elnĂśkekĂŠnt nyilatkozva – Fellegi TamĂĄs Ăşgy vĂŠlte, az uniĂł “hozzĂĄ tud jĂĄrulni az ĂĄrellenőrzĂŠsi helyzethez” is, ĂŠs a miniszteri tanĂĄcs megoldĂĄsokat fog keresni annak segĂ­tĂŠsĂŠre, hogy az ĂĄrak “ne szaladjanak el”.


Az ĂŠszak-afrikai helyzet alapjĂĄban befolyĂĄsolja az eurĂłpai energiaellĂĄtĂĄst – fogalmazott a magyar miniszter. HozzĂĄtette: az a cĂŠl, hogy megtalĂĄljĂĄk azokat a megoldĂĄsokat, amelyekkel a megfelelő ellĂĄtĂĄs biztosĂ­thatĂł.

A talĂĄlkozĂł előtt nyilatkozĂł mĂĄs rĂŠsztvevők szintĂŠn kiemeltĂŠk annak fontossĂĄgĂĄt, hogy az uniĂł ĂĄttekintse: milyen lehetősĂŠgei vannak a beszerzĂŠs ĂŠs a szĂĄllĂ­tĂĄsi mĂłdok, Ăştvonalak szĂĄmĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠre, diverzifikĂĄlĂĄsĂĄra. Azt is fontosnak tartottĂĄk, hogy a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠg lĂŠpĂŠseket tegyen a spekulĂĄciĂł elkerĂźlĂŠsĂŠre.

 Fellegi TamĂĄs emlĂŠkeztetett arra is, hogy JosĂŠ Manuel Durao Barroso eurĂłpai bizottsĂĄgi elnĂśk ĂŠs Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk mĂşlt heti talĂĄlkozĂłjĂĄnak tanĂşsĂĄga szerint az EU ĂŠs OroszorszĂĄg kĂśzĂśtt vilĂĄgos nĂŠzetkĂźlĂśnbsĂŠg van az Ăşj uniĂłs energialiberalizĂĄciĂłs intĂŠzkedĂŠsek bevezetĂŠsĂŠről.

Fontos, hogy az EU kĂśzĂśs hangon tudjon beszĂŠlni kĂźlső partnereivel, Ă­gy MoszkvĂĄval is – szĂśgezte le.

A mostani talĂĄlkozĂł ĂŠs ĂĄltalĂĄban a kĂśvetkező időszak feladatai kĂśzĂśtt emlĂ­tette Fellegi TamĂĄs annak felmĂŠrĂŠsĂŠt, hogy meddig jutott az EU az Ăşgynevezett 2020-as energiastratĂŠgia bevezetĂŠsĂŠt illetően. Kifejtette: a februĂĄr eleji energia-csĂşcstalĂĄlkozĂł dĂśntĂŠseit kĂśvetően a miniszteri tanĂĄcsnak kell irĂĄnymutatĂĄsokat adnia a belső energiapiac tovĂĄbbi kiteljesĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben, valamint az egysĂŠges piachoz szĂźksĂŠges infrastruktĂşra-beruhĂĄzĂĄsok meghatĂĄrozĂĄsĂĄra is.

UtĂłbbival kapcsolatban Fellegi TamĂĄs a magyar EU-elnĂśksĂŠg honlapjĂĄn a tanĂĄcskozĂĄs előtt megjelent interjĂşban azt mondta, hogy az infrastruktĂşra fejlesztĂŠsĂŠt nem szabad kizĂĄrĂłlag a piacra bĂ­zni, kĂśzĂśssĂŠgi forrĂĄsok bevonĂĄsĂĄra is szĂźksĂŠg van. HozzĂĄtette: a legutĂłbbi EU-csĂşcstalĂĄlkozĂł dĂśntĂŠse szerint “korlĂĄtozott kĂśzfinanszĂ­rozĂĄsra csak olyan projektek esetĂŠben lesz majd lehetősĂŠg, melyek tĂĄmogatĂĄsa az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg, vagy a szolidaritĂĄs szempontjĂĄbĂłl indokolt, azonban nem vonzanak kellő piaci finanszĂ­rozĂĄst”.

Szerepelt a hĂŠtfői ĂźlĂŠs napirendjĂŠn az energiapiacok integritĂĄsĂĄrĂłl ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄrĂłl szĂłlĂł rendelet kidolgozĂĄsa, illetve a piaci visszaĂŠlĂŠsek ĂŠs manipulĂĄciĂłk megelőzĂŠsĂŠt, a piac ilyen szempontĂş ellenőrzĂŠsĂŠt cĂŠlzĂł jogszabĂĄly vitĂĄja is.