close
Lendületben a SOCAR
Egyéb - Gáz

Lendületben a SOCAR

Összesen 30 milliárd dollárt ér a fejlesztések befejeztét követően az azeri Sah Deniz gázmező. Az idén 7-10 milliárd dollárt fektetnek a projektbe, és megépítik a TANAP gázvezetéket. A SOCAR folytatja együttműködését az USÁ-val, és a napokban fordította termőre a Gunasli-mezőt a Kaszpi-tengeren.

Az azeri Sah Deniz gázmezőn 6 milliárd dollárt érő beruházást hajt végre a következő fázisban a SOCAR állami olajvállalat, mondta nemrégiben a cég elnöke, Rovnak Abdullajev. A BP által vezetett konzorcium üzemelteti a mezőt és vezényli le a fejlesztést, amellyel a Sah Deniz összesen 28-30 milliárd dollárt fog érni.

A korábbi fázisok értéke 25 milliárd dollár volt, tájékoztatott Abdullajev Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában.
A 2013-ban végrehajtandó TANAP gázvezeték-projekt 7-10 milliárd dollárba fog kerülni az állami vállalatnak, a költségvetést a vezetőség még az év végén elfogadta, tájékoztatott a SOCAR elnöke. A Transz-Anatóliai vezeték 2017 végén, 2018 elején áll üzembe, ekkortól érkezik a Sah Denizről nagyobb mennyiségű földgáz Európába. A cső éves kapacitása 16 milliárd köbméter. A BP beruházótársai a SOCAR mellett a norvég Statoil, a francia Total, az orosz Lukoil, a Turkiye Petrolleri és a Naftiran. A csoport 2013 végén hozza meg a második fejlesztési fázisról szóló végleges pénzügyi döntést, mondta Abdullajev.

Európa mellett az Egyesült Államokkal is ápolja az olajüzleti kapcsolatait Azerbajdzsán, az év végén Houstonba látogatott Halik Mammadov, a SOCAR elnökhelyettese. Baku és Houston 1976 óta testvérvárosok és több, mint száz éve partnerek az olajiparban, hangoztatta Mammadov. A felek a kulturális és gazdasági együttműködés folytatásáról állapodtak meg.

A SOCAR olajipari fejlesztései folytatódnak a Kaszpi-tengeren is, ahol a Gunasli olajmező két platformjáról 90 tonna olajat és 10 ezer köbméter földgázt tervez felhozni a vállalat. A mezőn a találatot még márciusban jegyezték le, a termelés most kezdődhetett el, áll a cég sajtóközleményében.