close
Bekeményített az EBRD Litvániában
Atom - Egyéb

Bekeményített az EBRD Litvániában

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felfüggesztette Litvániában az átmeneti üzemanyag-tároló létesítmény, valamint az Ignalina-1 és -2 blokkok üzemanyag kirakásához alkalmazott tároló tartályok utánpótlásának finanszírozását – jelentette be az Európai Bizottság (EB).

Az EB közleménye szerint a két reaktor csak akkor szerelhető szét, ha megoldják a kiégett üzemanyag biztonságos tárolását a reaktorokon kívül. A tároló létesítmény létesítésének halasztása jelentősen visszaveti a teljes leszerelési procedúrát. Az EB szerint azért kellett a döntést meghozni, mert az erőmű üzemeltetője és a projekt végrehajtását végző GNS és Nukem alkotta konzorcium már két éve nem tud megegyezni a projekt végrehajtásának mikéntjéről – írta a NucNet.

Az EB, amely az EBRD által szervezett Ignalina Nemzetközi Leszerelési Alap fő támogatója, felszólította a feleket, hogy sürgősen egyezzenek meg a végrehajtásról. Amennyiben ez megtörténik, akkor a felfüggesztést megszüntetik, és folytathatják a folyósítást. Amennyiben nem születik meg a megállapodás, akkor a pénzt más célokra fogják felhasználni. Az EB szerint a 2,8 milliárd euróra rugó teljes leszerelési költségből az EU már 1,37 milliárd eurót lekötött 2013 végéig.

Eközben Litvánia egy 1350 megawattos GE-Hitachi továbbfejlesztette forralóvizes reaktor létesítését tervezi az Ignalina telephely közelében 150 kilométerre Vilniustól. Az új blokk hivatott részben pótolni a Litvánia EU csatlakozása feltételeként leállított két 1300 megawattos blokk miatt kiesett kapacitást. Egy 2012 októberében megtartott véleménynyilvánító népszavazáson azonban az új blokk ellen foglaltak állást a litvánok, két éven belül születhet meg a végleges döntés.