close
Rekordot döntött Temelín
Atom - Egyéb

Rekordot döntött Temelín

2012-ben a cseh Temelin atomerőmű több mint 13,9 milliárd kWh villamos energiát állított elő 2012. december elejéig, történetében először elérve ezt az értéket. Az üzemeltető reményei szerint 2012. december 31-ig elérhetik a 15,3 milliárd kWh-t is. A korábbi rekordot még 2011-ben érte el az atomerőmű. 2012. december 25-re elérték a 15 milliárd kWh-t, ezt a célt még 2007-ben tűzte ki maga elé az atomerőmű.

Temelin termelése a cseh villamosenergia-fogyasztás ötödét fedezi. A két 912 MW-os nyomottvizes reaktorral üzemelő atomerőmű úgy érte el ezt a rekordot, hogy mindkét tervezett leállás hossza száz nap volt, illetve a nem tervezett leállások arányát 2% alatt tartották – írta a NucNet.

Az atomerőmű igazgatója elmondta, a feladat egyszerűnek tűnik, de több ezer részfeladat pontos elvégzésével érhető csak el. Hozzátette, az atomerőmű számára az elsődleges prioritás természetesen a nukleáris biztonság, és évente mintegy 1 milliárd cseh koronát (kb. 40 millió eurót) fordítanak biztonságnövelő fejlesztésekre.

Az atomerőművet üzemeltető állami CEZ szerint 2040-re Csehország villamosenergia-termelésének felét atomerőművek fogják adni. Ez az arány jelenleg egy harmad. A bővítési terv lehetővé teszi, hogy leállítsák a korszerűtlen szénerőműveket. Jelenleg Csehország villamosenergia-termelésének 60%-át adják szénerőművek. A tervek szerint ehhez két új blokkot kell majd építeni Temelinben, és a távolabbi jövőben egyet a Dukovany atomerőmű telephelyén.