close
Elindult Magyarországon a Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac
Egyéb - Gáz

Elindult Magyarországon a Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac

Elindult a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac. A kereskedési platform a nemzetközi fejlett piacok mintájára, a kereskedők elvárásai alapján és a már működő szabványoknak megfelelően került kialakításra. A szervezett földgázpiac létrehozása az európai regulációs elvárásoknak való megfelelést is segíti.

A CEEGEX Zrt. a Trayport GlobalVision rendszerével a meghatározó nyugat-európai tőzsdéken is jól működő kereskedési platformot biztosít a piaci tagok számára. A magyar piacon folyamatos kereskedésű másnapi (Day-Ahead) és hosszú távú fizikai szállítású (Physical Futures) kereskedési platform kifejlesztésére és beindítására került sor. „Reményeink szerint az új modell ideális működéséhez átlátható feltételeket, minden résztvevő számára egységes hozzáférést, valamint biztos elszámolási hátteret és referenciaárként elfogadott elszámoló árakat biztosít a ma elindult földgáztőzsde. A nyitást követően azonnali ajánlatok jelentek meg a piacon, rendben elindult a platform”. – adott tájékoztatást a börze indulásáról Lajtai Roland a CEEGEX Zrt. vezérigazgatója.

A szervezett földgázpiac főbb jellemzőivel először a Magyar Földgázpiaci Fórum keretein belül ismerkedhettek meg az érdeklődők, 2012. október 17-én. 2012. november és december során 18 cégtől több mint 60 fő részvételével tartották meg a CEEGEX kereskedési rendszerhez szükséges oktatásokat és vizsgákat. Az érintett kereskedők itt ismerkedhettek meg a tőzsdén történő kereskedés szabályaival és a jogi környezettel, valamint a kereskedési rendszerrel. Ezek után került sor az ügyféltesztekre, amelyek sikeresen lezajlottak, összesen 13 cég részvételével.

A csatlakozás iránt folyamatos az érdeklődés. A CEEGEX-nél mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az újonnan belépő Tagok rövid idő alatt megismerjék a gáztőzsdét, ezért folyamatosan szerveznek kereskedői oktatásokat és vizsgákat is. Minden csatlakozó részére lehetőséget biztosítanak a kereskedési rendszer alapos megismerésére, a teszt-rendszerben való gyakorlásra.