close
Le kell vonni Fukusima tanulságait
Atom - Egyéb

Le kell vonni Fukusima tanulságait

A fukushimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett baleset tanulsága, hogy a nukleáris létesítmények engedélyeseinek és a hatóságoknak egyaránt aktívan keresnie kell a létesítmények biztonságát érintő kockázatokra vonatkozó új információkat, és azoknak megfelelően kell cselekedniük – olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia jelentésében.

A kongresszus megbízásából készített jelentés szerint a nukleáris iparnak és a baleset-elhárításban érintett szervezeteknek értékelniük kell a felkészültségüket egy telephelyen kívüli katasztrófa esetén kialakuló súlyos balesetet illetően. A balesetelhárítási terveket – beleértve a lakossági kommunikációs terveket – felül kell vizsgálni, és ki kell egészíteni, hogy biztosítható legyen a „hatékony stratégiák, jól képzett szakemberek, és megfelelő erőforrások” rendelkezésre állása egy elhúzódó baleset vagy katasztrófa esetén.

A jelentést készítő bizottság megvizsgálta a baleset okait, és megállapításokat, javaslatokat fogalmazott meg az atomerőművek biztonságának növelése érdekében, valamint a telephelyen kívüli baleset-elhárítással kapcsolatban.

A jelentés szerint a földrengés és a szökőár vezetett a Fukushima atomerőmű balesetéhez. A földrengés következtében elveszett a külső villamos betáplálás, a szökőár elöntötte az erőmű egyes részeit. A kritikus berendezések elárasztása a telephelyi villamos betáplálás elvesztéséhez vezetett, ezáltal a reaktor monitorozása, irányítása és a hűtőfunkció több blokkon sérült. Három blokkon (1, 2, 3) súlyos zónasérülés történt, három reaktorépület (1, 3, 4) hidrogénrobbanás miatt súlyosan megsérült.

A Fukushima atomerőmű személyzete „bátran és rugalmasan” reagált az eseményekre, az intézkedések valószínűleg csökkentették a következmények súlyosságát és a kikerült aktivitás mennyiségét, olvasható a jelentésben. A dokumentum szerint ugyanakkor számos, a menedzsmenttel, a tervekkel és az erőmű üzemeltetésével kapcsolatos tényező akadályozta a személyzetet a nagyobb siker elérésében, és járult hozzá a baleset súlyosságához.

Forrás: NucNet