close
Kína rákapcsol a szilícium-előállításban
Egyéb - Megújuló

Kína rákapcsol a szilícium-előállításban

A napelemek alapanyagakĂŠnt is funkcionĂĄlĂł, globĂĄlis poliszilĂ­cium ellĂĄtottsĂĄggal komoly problĂŠmĂĄk vannak, az ellĂĄtĂĄsi hiĂĄny idĂŠn csĂşcsosodhat ki. A hiĂĄny fedezĂŠsĂŠt a kĂ­nai termelők prĂłbĂĄljĂĄk meg biztosĂ­tani – ĂĄll a THT kutatĂłcĂŠg legfrissebb felmĂŠrĂŠsĂŠben. Jelen pillanatban nĂŠgy kĂ­nai cĂŠg ĂĄllĂ­t elő poliszilĂ­ciumot. A tavalyi termelĂŠsĂźk mintegy 1000 tonna kĂśrĂźl alakult, ezt Ăşj cĂŠgek belĂŠpĂŠsĂŠvel, illetve hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠssel jĂśvőre a duplĂĄjĂĄra lehet emelni.

Mindezzel egyĂźtt a kĂ­nai gyĂĄrtĂĄs egyelőre csak marginĂĄlis szintjĂŠt adja a globĂĄlis kĂŠszleteknek. Tavaly ugyanis a vilĂĄg teljes termelĂŠse 37,5 ezer tonna kĂśrĂźl alakult, ezt idĂŠn 51 ezer tonnĂĄra nĂśvelhetik a gyĂĄrtĂłk.

A tĂĄrsasĂĄg szerint legalĂĄbb 20 poliszilĂ­cium projekt van kĂŠszĂźlőben KĂ­nĂĄban, ĂĄm elkĂŠszĂźlĂŠsĂźket know-how, technikai, illetve logisztikai problĂŠmĂĄk nehezĂ­tik. Így rĂśvidtĂĄvon legfeljebb nyolc fejlesztĂŠs kĂŠszĂźlhet el.

A kĂ­nai kapacitĂĄs igazĂĄbĂłl 2009 utĂĄn indulhat meg erősebben, s elĂŠrheti a 7000 tonnĂĄt, ĂĄm vĂĄrhatĂłan mĂŠg Ă­gy sem lesz egyelőre versenykĂŠpes az ĂŠszak-amerikai, eurĂłpai vagy a JapĂĄn dominanciĂĄval szemben.