close
Kína napenergia hasznosításban is nagyhatalommá válhat
Egyéb - Megújuló

Kína napenergia hasznosításban is nagyhatalommá válhat

BĂĄr jelenleg NĂŠmetorszĂĄgban a legmagasabb az egy főre eső hĂĄztartĂĄsbeli napkollektorok szĂĄma, lehetsĂŠges, hogy KĂ­na hamarosan ĂźldĂśzőbe veszi NĂŠmetorszĂĄgot. Az egyre nĂśvekvő teljesĂ­tmĂŠnyű ĂĄzsiai ĂĄllam kĂśvetkező ĂśtĂŠves tervĂŠben hangsĂşlyos szerepet kapott a napenergia hasznosĂ­tĂĄsa. KĂ­nĂĄnak ez nem csak a tiszta energia egyĂŠrtelmű előnyei miatt vĂĄlhat javĂĄra, de piacĂĄnak szerkezeti vĂĄltozĂĄsĂĄt is hozhatja. Az EgyesĂźlt Államok ĂĄtlĂĄthatatlan napkollektor-engedĂŠlyezĂŠsi szabĂĄlyozĂĄsĂĄt a vĂĄrakozĂĄsok szerint hamarosan egyszerűsĂ­ti, Ă­gy a most fagyos piac pĂĄr ĂŠven belĂźl ott is felengedhet.

KĂ­na 2009-ben megelőzte energiafelhasznĂĄlĂĄsban az EgyesĂźlt Államokat, 2010-ben pedig tovĂĄbbi 5,9 szĂĄzalĂŠkkal nőtt energiaĂŠhsĂŠge. Annak ellenĂŠre, hogy jelentős lĂŠpĂŠseket ĂŠrt el az energiahatĂŠkonysĂĄg nĂśvelĂŠsĂŠben, tavaly szĂŠnből 5,3 szĂĄzalĂŠkkal, nyersolajbĂłl 12,9 szĂĄzalĂŠkkal, fĂśldgĂĄzbĂłl pedig 18,2 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbbet hasznĂĄlt fel, mint az azt megelőző ĂŠvben. KĂ­na tizenkettedik ĂśtĂŠves terve hamarosan, mĂŠg mĂĄrciusban napvilĂĄgot lĂĄt, ennek legfontosabb tĂŠmĂĄja az energiahatĂŠkonysĂĄg ĂŠs a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok fejlesztĂŠse. Ha a tervet kĂśvetni tudjĂĄk, akkor az a kĂśvetkező 5 ĂŠvre ĂŠvente nagyjĂĄbĂłl 7 szĂĄzalĂŠkos GDP-nĂśvekedĂŠst vĂĄlthat ki az orszĂĄgban. Mi tĂśbb, a kĂ­nai gazdasĂĄg jelentős ĂĄtalakulĂĄsĂĄhoz is vezethet. A mostani, a keresletingadozĂĄs miatt nem stabil termĂŠkexport-hangsĂşlyos szerkezetből szolgĂĄltatĂĄscentrikus, a belső piacot kiszolgĂĄlĂł gazdasĂĄggĂĄ vĂĄlhat az orszĂĄg a megĂşjulĂł energiĂĄk kihasznĂĄlĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges infrastruktĂşra kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel.

Az elsődleges megĂşjulĂł forrĂĄs a napenergia lesz a tervek szerint. KĂ­na 2013-ra a vilĂĄg legnagyobb napkollektorpiaca lehet, de a jelek szerint igyekezni fog sajĂĄt erejĂŠből előĂĄllĂ­tani a berendezĂŠseket import helyett. Az EurĂłpai UniĂłban a megĂşjulĂł energiĂĄkkal kapcsolatos befektetĂŠsek ĂśsztĂśnző adĂłrendszere az idĂŠn megszűnik, ezĂŠrt a szektor, főleg a napkollektorgyĂĄrtĂłk KĂ­na felĂŠ kacsintgatnak. A verseny kiĂŠlezett lesz, ugyanis a kĂ­nai napkollektorgyĂĄrtĂłk jĂłl teljesĂ­tenek. Az LDK Solar nemrĂŠgiben helyezett Ăźzembe egy 1,65 GW-os egysĂŠget Anhui tartomĂĄny Hefej szĂŠkhelyĂŠben. A Yingli Green Energy Holding ĂĄrbevĂŠtele az egyre nĂśvekvő bĂŠrek ĂŠs nyersanyagĂĄrak ellenĂŠre egy ĂŠv alatt 29,7-ről 32,9 szĂĄzalĂŠkra nőtt. A vĂĄllalat korĂĄbban elmondta, idĂŠn 60-65 szĂĄzalĂŠkkal nagyobb kapacitĂĄst szeretne elĂŠrni.

Egyelőre azonban a vilĂĄg legnagyobb napenergia-felhasznĂĄlĂłja NĂŠmetorszĂĄg, JapĂĄnnal egyĂźtt a legbarĂĄtsĂĄgosabb piaci lĂŠgkĂśrt biztosĂ­tja a napenergiaszektornak. NĂŠmetorszĂĄgban az elmĂşlt kĂŠt ĂŠvben egymilliĂł hĂĄztartĂĄsban ĂĄlltak ĂĄt legalĂĄbb rĂŠszben a napenergia hasznĂĄlatĂĄra, kĂśszĂśnhetően az egyszerű ĂźgyintĂŠzĂŠsnek ĂŠs az ĂĄllami ĂśsztĂśnzĂŠsnek. Egy egysĂŠg felĂĄllĂ­tĂĄsa nagyjĂĄbĂłl 40 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbb, mint az EgyesĂźlt Államokban, ott az engedĂŠlyek megszerzĂŠse drĂĄgĂ­tja meg jelentősen a felszerelĂŠst, ĂĄtlagosan 2500 dollĂĄrra. Az ĂĄllami ĂśsztĂśnzĂŠs hiĂĄnyĂĄban magas ĂĄrak ĂŠs a rendkĂ­vĂźl bonyolult ĂŠs hosszadalmas ĂźgyintĂŠzĂŠs, ami hĂłnapokig is elhĂşzĂłdhat, lankaszja a magĂĄnszektor napenergia irĂĄnti lelkesedĂŠsĂŠt. RĂĄadĂĄsul az engedĂŠlyezĂŠsi szabĂĄlyok nem csak ĂĄllamonkĂŠnt, de szinte minden vĂĄrosban kĂźlĂśnbĂśznek.

 

 

Obama amerikai elnĂśk nemrĂŠg Ăşj energiaprogramot hirdetett az EgyesĂźlt Államok szĂĄmĂĄra. A cĂŠl, hogy 2035-re az orszĂĄg energiaigĂŠnyĂŠt 80 szĂĄzalĂŠkban tiszta forrĂĄsokbĂłl fedezze. Árnyalja a kĂŠpet, hogy feltehetően mĂĄr tiszta energiakĂŠnt ĂŠrtelmezi a tiszta szenet, a fĂśldgĂĄzt ĂŠs a nukleĂĄris energiĂĄt is. Obama beszĂŠdĂŠben mindenesetre hangsĂşlyozta a napenergia fontossĂĄgĂĄt is, ezĂŠrt a szabĂĄlyozĂĄs rendbetĂŠtelĂŠre ĂŠs egysĂŠgesĂ­tĂŠsĂŠre, valamint ĂĄllami ĂśsztĂśnző intĂŠzkedĂŠsekre megalapozottan szĂĄmĂ­that a szektor ĂŠs a remĂŠnybeli felhasznĂĄlĂłk is. Az EgyesĂźlt Államokban ma Ăśsszesen 80 ezer otthonban műkĂśdik napenergiĂĄt hasznosĂ­tĂł berendezĂŠs, a nĂŠmetorszĂĄgbeli arĂĄnyokkal valĂł ĂśsszehasonlĂ­tĂĄs tĂśbb, mint szembeĂśtlő kĂźlĂśnbsĂŠget mutat.