close
Nem kérte vissza felfüggesztett engedélyét az EMFESZ
Egyéb - Gáz

Nem kérte vissza felfüggesztett engedélyét az EMFESZ

“Az EMFESZ a felhasznĂĄlĂłi elszĂĄmolĂĄsok mielĂľbbi befejezĂŠsĂŠre koncentrĂĄl”, indolkolja kĂśzlemĂŠnyĂŠben a tĂĄrsasĂĄg azt a tĂŠnyt, hogy a ma lejĂĄrt hatĂľridĂľre nem adta be a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlye felfĂźggesztĂŠsĂŠnek felĂźlvizsgĂĄlati kĂŠrelmĂŠt.

MĂŠg egy ideig biztosan tĂĄvol marad a magyar gĂĄzpiactĂłl az at EMFESZ Kft.
A valaha volt legnagyobb magyar versenypiaci gĂĄzkereskedĂľ kĂśzlemĂŠnyĂŠben
tudatta, hogy jelenlegi operatĂ­v mĂťkĂśdĂŠsĂŠnek elsĂľdleges cĂŠlja ĂŠs
prioritĂĄsa az, hogy a szĂźksĂŠges elszĂĄmolĂĄsokat a lehetĂľ legrĂśvidebb idĂľn
belßl befejezze koråbbi felhasznålóival. Ennek keretÊben jelentþs
erĂľfeszĂ­tĂŠseket tesz kintlĂŠvĂľsĂŠgeinek behajtĂĄsĂĄra ĂŠs a mĂŠg folyamatban
lĂŠvĂľ pĂŠnzĂźgyi folyamatainak lezĂĄrĂĄsĂĄra.

A vĂĄllalati mĂťkĂśdĂŠs gazdasĂĄgi stabilitĂĄsĂĄt biztosĂ­tĂł teljes pĂŠnzĂźgyi elszĂĄmolĂĄs teljesĂ­tĂŠsĂŠig ezĂŠrt az EMFESZ nem kĂŠri a Magyar Energia HivataltĂłl a gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlyĂŠnek felfĂźggesztĂŠsĂŠre vonatkozĂł hatĂĄrozatĂĄnak felĂźlvizsgĂĄlatĂĄt.

A fizetĂŠsi gondokkal kĂźszkĂśdĂľ tĂĄrsasĂĄg engedĂŠlyĂŠt januĂĄrban fĂźggesztette fel a MEH 90 napra, mert elĂľtte nem sokkal az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. megtagadta a neki tĂśbbmilliĂĄrd forinttal tartozĂł kft. gĂĄzĂĄnak tovĂĄbbi szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. A MEH dĂśntĂŠsĂŠvel automatikusan ĂŠletbe lĂŠpett a valamely gĂĄzkereskedĂľ ellehetetlenĂźlĂŠse esetĂŠre hozott szabĂĄlyozĂĄs, amelyet a kĂśznyelvben lex EMFESZ-kĂŠnt emlegetnek, mert mĂĄr a megfogalmazĂĄsĂĄt is a cĂŠg kĂśrĂźli nehĂŠzsĂŠgek tettĂŠk szĂźksĂŠgessĂŠ. A MEH a kft. Ăźgyfeleit a januĂĄr 13-i tenderen Ăşgynevezett vĂŠgsĂľ menedĂŠkes szolgĂĄltatĂłk kĂśzĂśtt osztotta szĂŠt. 60 napot adott a cĂŠgnek arra, hogy rendezze sorait, ĂŠs visszakĂŠrje gĂĄzkereskedĂľi engedĂŠlyĂŠt. Most, hogy ezt az adott hatĂĄridĂľre az EMFESZ nem tette meg, a MEH vissza fogja vonni a gĂĄzkereskedĂľi engedĂŠlyĂŠt, mĂŠgpedig a felfĂźggesztĂŠs lejĂĄrta utĂĄni legelsĂľ gĂĄznapi hatĂĄllyal.Â