close
Renkívüli uniós energiacsúcsot hívtak össze
Áram - Atom - Egyéb

Renkívüli uniós energiacsúcsot hívtak össze

A soros EU elnĂśksĂŠg kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre mĂĄrcius 21-ĂŠn ĂśsszeĂźl az energiaĂźgyi miniszterek rendkĂ­vĂźli tanĂĄcsa – kĂśzĂślte a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium kedden az MTI-vel. A kĂśzlemĂŠny szerint az ĂźlĂŠs rĂŠsztvevőinek lehetősĂŠgĂźk nyĂ­lik ĂĄttekinteni az aktuĂĄlis nemzetkĂśzi fejlemĂŠnyeket ĂŠs megvizsgĂĄlni ezek hatĂĄsait a globĂĄlis energiapiacokra ĂŠs az EurĂłpai UniĂł energetikai szektorĂĄra.

Ezt megelőzően szerda reggelre összehívták a Tanács nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját (Working Party on Atomic Questions), ahol a Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos által vezetett keddi megbeszélések témáit vitatják meg szakértői szinten.
 Günther Oettinger energiaügyi biztos kezdeményezésére kedden széleskörű megbeszélésre került sor Brüsszelben a Japánt sújtó környezeti katasztrófa atomenergetikai következményeinek tisztázására, a tennivalók meghatározására.

A megbeszélésen részt vettek a tagállamok energetikáért felelős közigazgatási vezetői, az uniós államok nukleáris biztonsági hatóságainak és az EU területén üzemelő atomerőművek vezetői, valamint az iparág jelentős multinacionális cégeinek irányítói. A találkozón a uniós tanácsi elnökséget és a magyar államigazgatást Kovács Pál energetikáért felelős helyettes államtitkár és az Európai Bizottság Energetikai Főigazgatóságának szakmai támogatását is ellátó Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József képviselte.

A JapĂĄnban tĂśrtĂŠnt reaktorkatasztrĂłfa nyomĂĄn biztonsĂĄgi prĂłbĂĄnak, Ăşgynevezett “stressz-tesztnek” vetik alĂĄ az eurĂłpai atomerőmĹąveket – kĂśzĂślte keddi brĂźsszeli sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn GĂźnther Oettinger nĂŠmet energiaĂźgyi EU-biztos.

Az ellenőrzĂŠs azt cĂŠlozza majd, hogy megĂĄllapĂ­tsĂĄk, mennyire tudnĂĄnak ĂĄtvĂŠszelni ezek az erőmĹąvek olyan termĂŠszeti katasztrĂłfĂĄkat, mint a fĂśldrengĂŠs, illetve az ĂĄrvĂ­z. Emellett ĂĄttekintik az esetleges terrorista tĂĄmadĂĄs elleni vĂŠdettsĂŠg mĂŠrtĂŠkĂŠt is. A biztos szerint mĂŠg ebben a fĂŠlĂŠvben kidolgozzĂĄk az ellenőrzĂŠsi kritĂŠriumokat, ĂŠs a teszteket “a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl” el akarjĂĄk vĂŠgezni.

A mĹąszaki jellegĹą biztonsĂĄgi ellenőrzĂŠs elsősorban a reaktorok hĹątőrendszereinek, illetve az ĂĄramkimaradĂĄs esetĂŠn Ăźzembe helyezendő rendszereknek a megbĂ­zhatĂłsĂĄgĂĄra, “ĂĄllĂłkĂŠpessĂŠgĂŠre” ĂśsszpontosĂ­t majd – mondta Oettinger. Mint hozzĂĄtette, az egyes erőmĹąveknĂŠl eltĂŠrő szempontok kaphatnak hangsĂşlyt, hiszen a fĂśldrajzi adottsĂĄgok fĂźggvĂŠnyĂŠben az ĂĄrvĂ­z- ĂŠs a fĂśldrengĂŠsveszĂŠly foka is kĂźlĂśnbĂśző. UniĂłs ĂśsszesĂ­tĂŠs szerint EurĂłpĂĄban 153 atomreaktor mĹąkĂśdik.

Az NFM közleménye kiemeli, hogy Kovács Pál energiaügyi helyettes államtitkár felszólalásában kifejtette: Magyarország üdvözli az Európai Bizottság javaslatát a széleskörű európai konzultáció szervezésére, támogatja egy kutatásokért, felmérésekért és tanácsadásért felelős szervezet (ún. think tank) létrehozását a legjobb jogalkotási gyakorlatok (best legislative practices) megosztására.

Kovács Pál megerősítette: a RANET egyezmény (Response Assistance Network) keretében Magyarország készen áll hét helyszíni monitorozó csoportot küldeni a katasztrófa sújtotta térségbe elsősorban sugárzásmérési, valamint orvosi és lakosságvédelmi tanácsadási feladatok ellátására.

MagyarorszĂĄg ĂŠs a magyar soros EU-elnĂśksĂŠg kĂŠsz minden tĂĄmogatĂĄst megadni a japĂĄn kĂśrnyezeti katasztrĂłfa hatĂĄsainak enyhĂ­tĂŠsĂŠre – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben.