close
Brazíliában nyomul a BG
Egyéb - Gáz

Brazíliában nyomul a BG

Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg Ăşjabb megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt Katarral cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz vĂŠtelĂŠrĂľl. A kĂŠt orszĂĄg most hĂĄrom ĂŠves szerzĂľdĂŠst Ă­rt alĂĄ, de szeretnĂŠ a kĂśvetkezĂľ mĂĄsfĂŠl ĂŠvtizedben az egyĂźttmĂťkĂśdĂŠst tovĂĄbbĂŠpĂ­teni. A szintĂŠn brit BG Group megemeli brazĂ­liai bĂźdzsĂŠjĂŠt, a kĂśvetkezĂľ tĂ­z ĂŠvben a brazil partmenti forrĂĄsok alapvetĂľ pillĂŠrĂŠt kĂŠpeznĂŠk a vĂĄllalat fejlĂľdĂŠsĂŠnek.

A londoni BG Group 30 milliård dollårt fektetne be brazíliai projektjeibe a kÜvetkezþ Êvtizedben, mondta el kedden a vållalat elnÜke, Sir Robert Wilson. A csoport 2025-ig måsfÊl milliård dollårt kÜltene egy technológiai kÜzpontra, ez lenne az elsþ lÊpÊs a Brazíliåban hasznålt szakÊrtelem globålis útra kßldÊsÊnek. A vållalat egyÊbkÊnt nemrÊg nevezte ki Fabio Barbosa brazil szårmazåsú vezÊrigazgatót. Wilson Brazília elnÜkÊvel, Dilma Rousseffel való megbeszÊlÊse utån a sajtónak nyilatkozva elmondta, a BG bevÊteleinek 30 szåzalÊkåra szåmít az Êvtized vÊgÊig Brazíliåból. Az elmúlt 30 Êv legnagyobb tengerentúli olaj- Ês gåzlelþhely-felfedezÊse, a tengerfenÊk alatt 7000 mÊterrel elterßlþ pre-salt terßlet az elmúlt idþszakban nÊpszerÝ a befektetþk kÜrÊben, a BG Group is igyekszik minÊl nagyobb szeletet megszerezni belþle. Mint azt Wilson megjegyezte, Brazília, mely kÜnnyen vålhat olajexportåló óriåsså a partkÜzeli lelþhelyei kiaknåzåsåval, fontos szerepet jåtszik a BG Group nÜvekedÊsi stratÊgiåjåban. A vållalat 2020-ig szeretnÊ olajkitermelÊsÊt 550 ezer hordóra nÜvelni naponta.

Ugyanezen a napon jelentette be a portugĂĄl rivĂĄlis Galp, hogy 2,8 milliĂĄrd dollĂĄrra emeli a brazĂ­liai egysĂŠgĂŠhez juttatandĂł Ăśsszegeket. EgyĂŠbkĂŠnt a kĂŠt vĂĄllalat a brazil Petrobras ĂĄllami vĂĄllalat rĂŠszvĂŠnyese, kĂśzĂśs projektjĂźkbĂľl 50 milliĂĄrd hordĂł olajra szĂĄmĂ­tanak.

A British Gas anyavållalata, a Centrica a napokban megegyezett a Qatargas-szal cseppfolyós fÜldgåz (LNG) szållítåsåról. Katar Êvente 2,4 milló tonna LNG-t fog leszållítani az Egyesßlt Kirålysågnak, az elsþ hajó idÊn júniusban Êrkezik, Grain-szigeten talålható fogadóållomåsra. A szerzþdÊs hårom Êvre szól, ÊrtÊke 2 millård font. Ez a mennyisÊg nagyjåból 10 szåzalÊkåt fedezi a szigetorszåg felhasznålåsånak, 2,5 millió håztartås ellåtåsåra lesz elÊg. Katar tavaly Nagy-Britannia teljes fÜldgåzigÊnyÊnek 15 szåzalÊkåt fedezte, 2025-ig a kÊt ållam szeretnÊ ezt az arånyt 50 szåzalÊkra emelni.

Â