close
Kína két LPG-terminált építene
Egyéb - Gáz

Kína két LPG-terminált építene

Kína a tervezett egy helyett két cseppfolyós földgáz terminált kíván építeni, a létestményeket legnagyobb saját belső picaival kötné össze – jelenti a Bloomberg.2013-ig az üzemanyagellátásra szánt beruházások összegét megkétszerezné, azaz 11 milliárd dollárra növelné Kína annak érdekében, hogy a tervezett egy helyett két új LPG terminált építhessen. A cseppfolyós földgáz kikötőt legnagyobb belső piacaival kötné össze – jelentette be egy kínai kormánytisztviselő a ma záruló nemzetközi gázkonferencián.

Kína az USA után a világ második legnagyobb energiafelhasználója. Azért készül a beruházásra, mert előrejelzések szerint 2020-ra meghétszereződik az energiaigénye – közölte Han Wenke, a kínai vezető tervezési minisztérium által létrehozott Energiakutató Intézet vezető-helyettese. Az ország igen ígéretes piac olyan cégeknek, mint a Royal Dutch/Shell, vagy a BP Plc, amelyek éles versenyt folytatnak a térség vevőiért és dollármilliárdokat a régióban induló feltárásokra. Részben ez vezette a China National Offshore Oil Corp. céget arra a döntésre, megépítse az ország első két LPG-terminálját.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.