close
Konzultációk kezdődnek Pakson a helyreállításról
Áram - Egyéb

Konzultációk kezdődnek Pakson a helyreállításról

Csütörtökön érkeznek Paksra a Framatome ANP szakemberei, hogy az üzemzavar elhárítására vonatkozó elképzelésekről konzultáljanak az atomerőmű illetékeseivel – idézi a keddi Népszava Kocsis István vezérigazgatót.Csütörtökön érkeznek Paksra a Framatome ANP szakemberei, hogy az üzemzavar elhárítására vonatkozó elképzelésekről konzultáljanak az atomerőmű illetékeseivel – mondta Kocsis István vezérigazgató hétfői sajtótájékoztatóján Pakson. A vezérigazgató az elmúlt hét végén Moszkvában tárgyalt az üzemanyag-szállító Tvel cég szakembereivel hasonló témában, s az orosz szakemberek erre a hétre ígérték ajánlatukat.

Kocsis István kifejtette: két olyan céget kértek fel, amelyek rendelkeznek ilyen irányú tapasztalatokkal, alaposan tanulmányozni fogják mindkét ajánlatot. Tájékoztatása szerint nem csak a paksi atomerőmű szakemberei, hanem független tudományos intézmények szakértői is áttekinthetik az elképzeléseket.

Hozzáfűzte: a választás az alapján történik majd, hogy melyik a biztonságosabb ajánlat, tartalmaz-e minden olyan biztonsági analízist, amely szükséges. Mindkét cég ajánlatát alapos kontrollnak vetjük alá, nagy súllyal esik latba az is, hogy milyen megbízható referenciák állnak rendelkezésre – mondta Kocsis István.

Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettes beszámolt róla, hogy a nap folyamán üléseztek a helyreállítási projektet irányító szakemberek, áttekintették azokat a feladatokat, amelyeket meg kell oldani az üzemzavart szenvedett 2-es blokk szerelőaknájának önálló hűtéséhez. Jelezte: útban van Finnországból egy víztisztító rendszer, amelynek engedélyeztetési eljárását is áttekintették; ennek lesz a feladata, hogy a sérült elemeket tartalmazó 1-es akna vizét tisztítsa.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.