close
Olajárzuhanást jósol a piac
Egyéb - Olaj

Olajárzuhanást jósol a piac

Áltagosan 16 százalékos olajárzuhanást jósol a Bloomberg felmérésben megkrédezett 27 bank, bróker illetve tanácsadó a második fél évre, ha Irak visszatér az olajpiacra.A második fél évben 16 százalékkal esik az olaj ára, ha az iraki olaj is megjelenik a világpiacon – számolta ki az átlagot a Bloomberg a 27 bank, bróker és elemző megkérdezésével készített felméréséből. Ekkor ugyanis a többletkínálat meg fogja haladni azt a mennyiséget, amit a kereslet indokolna.

A brent várható átlagára 24,13 dollárt hozott ki a hírügynökség. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén az olajminőség idei átlagára 28,50 dollár. A New York-i tőzsdére vonatkozó előrejelzés 26,02 dollár, ott az eddigi átlag 31,48 dollár.

Iraknak, a harmadik legnagyobb közel-keleti olajtermelőnek 112,5 milliárd barrelnyi bizonyított olajkészlete van, ennek alapján Szaúd-Arábia után a világ második olajban leggazdagabb országa. Ebből négy éven át el lehetne tartani az egész világot.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.