close
Kimerülőben Európa legnagyobb földgázkészlete
Egyéb - Gáz

Kimerülőben Európa legnagyobb földgázkészlete

Kimerülőben az EU legnagyobb földgáztermelőjének készletei – jelentette a Bloomberg. Hollandia, amely egyben az egyik legjelentősebb gázkereskedelmi központ is, készleteinek 80 százalékát felhasználta a hollandiai statisztikai hivatal adatai szerint. Az elmúlt két évben 38 százalékkal esett vissza a kitermelés, és a Groningen tartományban, a bányászati technológiákra vonatkozó kormányzati szigorítások miatt további csökkenés várható. Itt található Európa legnagyobb földgázkészlete.

A korlátozások a holland költségvetést is érzékenyen érintették, hiszen 2015-ben már csak mindössze 3 százalékát adta a központi büdzsé bevételeinek a gázkitermelés, szemben a két évvel ez előtti 9 százaléknak. Tavaly 5,3 milliárd euró folyt be az államkasszába a gáztermelésből, szemben a 2013-as 15,4 milliárd euróval.

A groningeni mező, 1959-es feltárása óta Hollandia csaknem 4 ezer milliárd köbméter földgázt hozott a felszínre, és még legalább 940 milliárd köbméteres készletet tartanak nyilván. A termelés tavaly 52 milliárd köbméterre esett vissza, ami 1970 óta a legalacsonyabb szint. A termelési plafon a tavaly október 1-vel kezdődött gázévben 27 milliárd köbméter lett volna, de a parlament a napokban jóváhagyta, a kormány előterjesztésére, hogy 24 milliárd köbméterre csökkentsék a felső korlátot, a következő öt évre.