close
Megújulóval mennek a holland vonatok
Friss

Megújulóval mennek a holland vonatok

Miközben India napelemeket szerel a vasútjaira, a holland vonatok már 2017. január elsejétől teljes egészében megújuló, egészen pontosan szélenergiával üzemelnek. Az eredeti terv szerint még egy év lett volna az átállásra, de a holland szervezetek hatékonyságának köszönhetően a tervezett 2018-as átállásnál egy egész évvel előbb sikerült a bravúr.

Hollandiában körülbelül 2200 szélmalom üzemel jelenleg, amelyek annyi energiát képesek termelni, ami 2,4 millió háztartás ellátásához elegendő. A vonatok nagyjából 1,2 milliárd kWh energiát használnak el egy év alatt, ami nagyjából az ország legnagyobb városa, Amszterdam minden lakójának fogyasztásával egyenlő.

Más országok is átlátták a megújuló energiaforrásokban rejlő előnyöket. Tavaly augusztusban Skócia számolt be arról, hogy szélerőműveik az ország teljes energiaszükségletének 106%-át voltak képesek kitermelni, 2020-ra pedig az ország teljes szén-dioxid semlegessége a cél. Az Egyesült Államok is nagy léptekkel halad ezen a területen. Mindenesetre 48.000 szélturbina már ott is működik, amelyek összesen 73993 megawatt energiát képesek előállítani. Bár hatalmas országról van szó, szakértők szerint a technológia fejlődése olyan gyors, hogy akár az USA, vagy ahhoz hasonló méretű országok is működhetnek teljes egészében megújuló energiával 2050-re.