close
Megduplázzák a brit-francia tengeralatti kábelkapacitást
Áram - Egyéb

Megduplázzák a brit-francia tengeralatti kábelkapacitást

A brit energiahatóság jóváhagyta a tervezett új brit-francia tengeralatti villamosenergia összeköttetés építését. Az 1,1 milliárd fontos beruházés eredméyneként 2022-től 2 gigawattal bővül a kontinens és a szigetország kapcsolata, lehetővé téve a dél-franciaországi atomerőműveknek, hogy Angliába szállítsanak.

Anglia több új villamosenergia-összeköttetés létesítését is tervezi a kontinenssel, hogy elkerülhetők legyenek az elléátási problémák a huszas évektől, amikor számos nagy szenes erőmű befejezi termelését, és az Északi-tengeri olaj és földgázkitermelés is visszaesik majd. Ma négy kábel köti össze a kontinens árampiacát a szigetorzsággal, összesen mintegy 4 gigawatt kapacitással. A tervezett új, kétirányú vezeték megduplázza a francia-brit határmetszéket.

Az új összeköttetést építő Aquind egyik vezetője azt mondja, az interconnector gyorsan – öt-hat éven belül üzembe állhat, ellentétben az elternatív megoldásokkal, például egy új nukleáris kapacitással, amihez legalább tíz évre van szükség.