close
Tovább nőhet a nyomás az olajáron
Egyéb - Olaj

Tovább nőhet a nyomás az olajáron

Nemsokára termelésbe állhat a világ egyik legnagyobb olajipari projektje, ami tovább növelheti kínálati oldalról az olajárra nehezedő nyomást, késleltetve az esetleges egyensúlyi állapot kialakulást. A Kashagan olajmező egy éves csúszásban van, és az sem biztos, hogy egyáltalán valaha megtérül a jelenlegi olajárak mellett. A befektetőknek a gazdasági kérdések meleltt, komoly technológiai problémákat is orvosolni kell.

A projektben érdekelt társaságok, Eni, Exxon, Shell, Total azzal számolnak, hogy a mező 370 ezer hordó olajat adhat, miután jövőre, némi késéssel termelésbe áll, és ez az újabb menyiség késleltetheti a világpiaci olajárak rendeződését. Igaz nem mindenki hisz az fejlesztésben érdekelt társaságok előrejelzésében. A Wood Mackenzie szakértői szerint a mezővel lehetnek gondjai az Eni-nek és partnereinek. Ők úgy kalkulálnak, legfeljebb napi 150 ezer hordós termeléssel lehet számolni 2017-ben, és az első tíz évben nem is várnak nagyobb volumenű termelést a mezőtől.

A Kashagan mező rendkívül ígéretes terület volt, már a 2000-ben történő detektálásakor, ugyanakkor a nagy mélység, a téli fagyok, és a mezőn található hidrogén-szulfid gáz miatt komoly fejtörést jelentett és jelent a befektetőknek – emlékeztet az oilprice.com. Ez utóbbi gáz korrodálta súlyosan a szárazföldi létesítményekhez vezető vezetéket, és amikor 2013-ben a vezeték megsérült, a projektet azonnal leállították. A cégek azóta igyekeznek megoldani ezt a technológiai problémát. A problémalista nem lett rövidebb, a költségek viszont elszabadultak – idézi az olajipari szakportál az Economist bloggerét.

A befektetők uygaankkor eltökéltek, hogy megnyitják a mezőt, ami nem jó hír, a túlkínálattal terhelt olajpiaci szereplőknek. Tekintve, hogy a befektetés már így is túllépett minden elhatározást, nyilván teljes kapacitással járatják majd, hogy minél előbb esély legyen a megtérülésre. Ha egyálltalán a mostani olajárak erre legalább halvány reményt adnak. A Financial Times elemzője szeerint az ilyen és hasonló projekteknek a mai olajpiacon nincs helyük. A 2014 nyarán indult mélyrepülés óta csaknem ezer milliárd dollárnyi fejlesztést napoltak el az olajtársaságok gazdaságtalanság miatt. A Kashagan mező fejlesztősi azonban már túl vannak azon a ponton, ahol még érdemes mérlegelni, és innen már csak előre van értelme menekülni, és bízni az árak mielőbbi konszolidációjában – vélik iparági elemzők.