close
Zöld utat kapott a francia-kínai új atomerőmű a brit kormánytól
Atom - Egyéb

Zöld utat kapott a francia-kínai új atomerőmű a brit kormánytól

A brit kormány zöld utat adott a Hinkley Point nukleáris erőműnek, miután jeléentős biztonsági biztosítékokat kötött ki. A 18 milliárd fontos beruházást Franciaország és Kína finanszírozza. Korábban épp a kínai részvétel miatt voltak aggályai Londonnak, Theresa May a brit titkosszolgálatoktól kérte az esetleges biztonsági kockázatok vizsgálatát. Az új erőmű kínai tervek alapján épül.

A beruházás ellenzői a tervezett költségek növekedésétől tartanak, és aggályos szerintük, hogy egy külföldi állam épít nukleáris erőművet az Egyesült Királyságban. A beruházást kétharmad részben a francia EdF, egyharmad részben pedig az ázsiai óriásállam finanszírozza. A kormány közleményében aztí rja, hogy a Hinkley Point beruházást követően a jövőbeli nukleáris beruházások esetében a kormány olyan különleges, ha úgy tetszik aranyrészvényt birtokol majd, amely lehetővé teszi, hogy a kabinet beleegyezése, vagy tudta nélkül ne lehessen jeléentősebb részesedést értékesíteni az adott projektből. Hozzáteszik – írja jelentésében a BBC -, hogy a kormány a kritikus infrastruktúrák esetében biztonsági okokból konktrollálni szeretné a külföldi befektetők jelenlétét.

A Hinkley Point beruházással kapcsolatosan a kormány kikötötte, hogy az EdF, mint a projekt irányítója nem változtathat a befektetők összetételén az erőmű befejezéséig. A korábban kikötött 92,5 fontos megawattóránkénti árat a korány nem változtatta meg, jóllehet az energiaügyi miniszter azt mondta korábban, ezt túl magasnak tartja, “újra kellene tárgyalni”.