close
Csak a megújulókat szeretik a befektetők
Egyéb - Megújuló

Csak a megújulókat szeretik a befektetők

Nyolc százalékkal csökkentek a globális energiaipari befektetések 2015-ben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint, alapvetően az alacsony olaj és földgázárak okán, viszont a csökkenő költségek és a változatlan kormányzati támogatás miatt a megújulók lendületet töretlen.

A visszaesés csaknem felét az Egyesült Államok egyedül produkálta, ahol a csökkenő olajárak, a palagázforradalom és a szektor egészére jellemző költségcsökkentés volt a meghatározó az elmúlt évben. A másik nagyhatalom, Kína váltiozatlanul a legnagyobb befektető az energiapiacon, az előző évben 315 milliárd dollárt fektetett a szektorba, a lassulós gazdasági növekedés ellenére.

Az általános visszaeséstől függetlenül, a megújulók lendülete töretlen. Csaknem 313 milliárd dollárt költöttek zöldenergia fejlesztésekre világszerte az IEA adatai szerint 2015-ben, ami az összes költések ötödét teszi ki. Összehasonlításként, a földgázbázisú áramtermelésbe, mint a szenes és a zöld energia rendszerek közötti átmeneti megoldásba, 40 százalékkal kevesebb befektetés áramlott, mint 2014-ben.

Az IEA úgy látja, alapvető átalalkulás zajlik a világ energiaiparában az alacsony karbonintenzitású technológiák irányába tolódik a hangsúly. Fatih Birol, a szervezet igazgatója megjegyezte, a Párizsi Klímamegállapodás biztosítja a szükséges politikai támoagtást, a befektetőknek azonban kiszámítható és stabil környezetre van szükségük, hogy az egyes országok teljesíteni tudják vállalásaikat.