close
A Shell is beszáll a tengeri szélerőhasznosításba
Egyéb - Megújuló

A Shell is beszáll a tengeri szélerőhasznosításba

A világ legnagyobb tengeri szélerőművének építésére készül Hollandia, a Royal Dutch Shell PLC. közremáködésével. A holand-b rit olajtársaságon komoly a részvényesi nyomás, hogy erősítsék a megújuló üzletben való részvételüket, követke más nagy olaj és gáztársaságok példáját.

A szélerőhasznosítás csökkenő beruházási költségei, és a Shell elhatározása, hogy más olajtársaságokhoz hasonlóan a mélytengeri fúrásban szerzett tapasztalatit más területen is hasznosítsa – ezek a legfontosabb összetevői a különleges tengeri projektnek. A norvég Statoil az E.ON partnereként már beszállt a tengeri szélerőhasznosításba, a harmadik szélfarm építésénél tart a Balti-tengeren, és a skót partoknál a világ első úszó szélfarmját tervezi létrehozni. Ugyanígy a dán Dong Energy AS is már komoly szereplőnek tekinthető a szélenergia iparban.

A Shell vezette konzorcium a közelmútlban egy versenytárgyaláson nyert lehetőséget, hogy az Északi-tengeri területen egy farm építésére, amely csaknem 1 millió háztartást lesz képes tiszta energiával ellátni, 54,5 megawattórás költséggel.